Reprezentanții regiunii europene a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS Europa) lucrează la o strategie europeană pentru sănătatea femeii. Planul de acțiune se va concentra asupra factorilor determinanți ai sănătății femeilor, fără a compara femeile cu bărbații și va avea la bază recomandările și propunerile experților cheie în materie de sănătate a femeilor din guvernele naționale și locale, mediul academic, agențiile Națiunilor Unite, societatea civilă și alți parteneri implicați în domeniul sănătății femeii.
Scopul strategiei este de a inspira guvernele și factorii de decizie să depună eforturi pentru a îmbunătăți sănătatea femeilor și a fetelor dincolo de problemele legate de sănătatea reproducerii, a mamei și a copilului. Strategia va încuraja luarea de măsuri pentru reducerea inegalităților în domeniul sănătății pentru femei pe tot parcursul vieții acestora.
Planul de acțiune acoperă domenii cum ar fi consolidarea guvernanței pentru sănătatea femeilor și bunăstarea; eliminarea valorilor, normelor și practicilor discriminatorii; abordarea impactului de gen și a factorilor sociali, economici, culturali și de mediu; îmbunătățirea răspunsurilor sistemelor de sănătate la managementul sănătății femeilor.
Strategia se bazează pe cadrul european de politici pentru sănătate și bunăstare (Sănătate 2020) și va contribui la eforturile globale de a dezvolta sănătatea femeilor, inclusiv Agenda pentru dezvoltare durabilă 2030, în special Obiectivele de Dezvoltare Durabilă 3, 5 și 10 asupra sănătății și bunăstării, pentru realizarea egalității de gen și reducerea inegalităților. Ea va fi prezentată pentru adoptare la cea de-a 66-a sesiune a Comitetului Regional OMS pentru Europa în septembrie 2016.
Speranța de viață a femeilor – în creștere în Europa
Puțin peste jumătate din cei 900 de milioane de oameni care trăiesc în regiunea europeană a OMS (463 milioane) sunt femei. Potrivit reprezentanților OMS, femeile din regiunea europeană trăiesc mai mult decât bărbații, iar speranța de viață a acestora este în creștere. Dacă în 2000, speranța de viață la naștere a femeilor din regiunea europeană a fost de 77 de ani, în 2012 a crescut la 80 de ani. Pentru bărbați, speranța de viață a crescut de la 68 la 72 de ani, în aceeași perioadă.
Principalele cauze de morbiditate și mortalitate în rândul femeilor diferă în funcție de etapele de viață și țările în care acestea trăiesc. Afecțiunile legate de sănătate fizică domină viața timpurie a femeilor, tulburările depresive și de anxietate apar la femeile tinere, iar durerile de spate minore, boala cardiacă ischemică și cancerele sunt mai răspândite în rândul celor de vârstă înaintată.
Sursa: www.euro.who.int
Mirabela Viașu