
Experții în sănătate și societățile profesionale române și europene, cu susținerea autorităților din România, vor colabora în realizarea unei strategii naționale pentru combaterea bolilor cerebrovasculare, document care va fi gata înainte de sfârșitul acestui an, după cum a afirmat prof. dr. Dafin Mureșanu.
”Strategia Națională pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare reprezintă prioritatea absolută a neurologiei românești într-un context global general de transformare inovativă a sistemului de sănătate din România. Toate acestea trebuie să conducă la o îmbunătățire substanțială a calității vieții pacienților prin impunerea unor noi strategii și condiții de diagnostic, tratament, spitalizare și de recuperare. Prin această nouă inițiativă, care se bucură atât de sprijinul Guvernului României, Ministerului Sănătății, cât și al Administrației Prezidențiale, sperăm să putem reaborda asistența medicală în accidental vascular cerebral acut în România. Deja lucrăm la această Strategie, până în luna noiembrie va fi gata“, a declarat prof. dr. Dafin Mureșanu, director al Departamentului de Neuroștiințe al UMF ”Iuliu Hațieganu”, președinte al Comisiei de Neurologie din Ministerul Sănătății și președinte al Federației Europene a Societăților de Neuro-Reabilitare (EFNR).
Scopul dezvoltării și adoptării Strategiei este de a crește nivelul de sănătate a populației din România prin informarea și implementarea unui plan comprehensiv de reformă în domeniul bolilor cerebrovasculare la nivel național, în congruență cu obiectivele Strategiei Naționale de Sănătate 2022-2027. Proiectul este inițiat de Academia Română și Societatea de Neurologie din România, în colaborare cu Societățile române de Cardiologie și Neurchirurgie.
Patologiile cardiovasculare şi cerebrovasculare sunt răspunzătoare de cea mai mare mortalitate înregistrată în ţara noastră.
”Dacă unităţile medicale care tratează infarctul miocardic acut sunt mai răspândite în România şi au dus la câştiguri extraordinare din punct de vedere al supravieţuirii şi al reluării activităţii normale a unei persoane care suferă un infarct miocardic acut, același lucru trebuie să obținem și în zona cardiovasculară din punct de vedere al accesului pacienţilor. La nivel national, sunt 43 de centre care fac tromboliză și doar patru centre pentru trombectomie. Intervenţia în primele ore după instalarea accidentului vascular cerebral este esenţială. Ne dorim să avem un plan de acţiune cuantificabil, să dezvoltăm un model de bune practici ca în alte ţări din Europa, un program coerent, măsurabil şi eficient din punct de vedere al rezultatelor obţinute prin redarea sănătăţii complete, dacă se poate, pacienţilor, evitarea complicaţiilor şi mai ales a decesului”, a declarat și prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Potrivit prof. dr. Dafin Mureșanu, Strategia va prevedea și extinderea competențelor de neuroradiologie intervențională către medicii cardiologi, neurologi și neurochirurgi, astfel încât să existe personal specializat pentru realizarea intervențiilor care pot salva viața unei persoane afectate de un accident vascular- cerebral.
Valentina Grigore