Digitalizarea în sănătate beneficiază de fonduri de 400 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), primele apeluri de proiecte fiind deja lansate.
Ministerul Sănătății a anunțat obiectivele generale și specific ce trebuie îndeplinie pentru elaborarea primei strategii nationale de digitalizare în sănătate, aliniată cu liniile de finanțare europeană disponibile până în 2030.
Cu sprijinul experților Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în domeniul serviciilor digitale de sănătate și asistență medicală, participanții au discutat problemele-cheie din România, precum și activitățile care trebuie întreprinse pentru acestei strategii.
”Digitalizarea sistemului medical reprezintă o tranziție importantă către utilizarea celor mai moderne tehnologii. Utilizarea electronică a datelor, interoperabilitatea, telemedicina și alte soluții digitale de management clinic vor duce la creșterea accesului oamenilor la servicii de sănătate, la îmbunătățirea serviciilor medicale, reducerea erorilor, optimizarea managementului și a planificării resurselor în sănătate”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul sănătății.
Recent a avut loc prima întâlnire a Grupului tehnic de lucru pentru elaborarea Strategiei naționale de digitalizare în sănătate și a Planului de acțiune pentru România, reunind instituțiile relevante din domeniul medical și cel al digitalizării.
”400 de milioane de euro din PNRR pentru digitalizare. Au fost deschise apelurile de proiecte pentru dezvoltarea sistemului digital al CNAS și pentru digitalizarea a minimum 200 de spitale. Termenul de depunere al proiectului este 28 august. La mijlocul lunii august se vor lansa alte două apeluri de proiecte pentru dezvoltarea sistemului de telemedicină la nivel național și digitalizarea MS și a subordonatelor. Un alt pas important este alinierea sistemului medical digital din România la standardele Comisiei Europene pentru conectarea la Spațiul European Digital”, a explicat dr. Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății.