Politici de Sanatate

Strategia de vaccinare: elemente cheie

05 noiembrie
08:24 2020
Strategia de vaccinare: elemente cheie

Informarea este esențială  pentru succesul unei strategii și a unui program de vaccinare, mai ales în actualul context pandemic. Dr. Valeriu Gheorghiță, medic primar boli infecțioase, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, susține că ”atât timp cât vom avea, la nivelul tuturor palierelor de specialitate, medici care nu sunt provaccinare, avem o problemă. Este un prim semnal pe care noi trebuie să încercăm să îl corectăm, pentru că altfel pacienții, pe bună dreptate, nu știu pe cine să creadă”. România este cunoscută, alături de alte țări europene, pentru incidența foarte mare a rezistenței bacteriilor la antibiotice cauzată de un consum exagerat al acestora. „Este dovedit faptul  că vaccinarea antigripală și vaccinarea antipneumococică scad consumul de antibiotice în comunitate. (…) Toate aceste lucruri se reflectă evident asupra morbidității și mortalității pacienților. Pentru că aceștia se internează cu așa zise infecții comunitare și, de fapt, sunt infectați cu germeni cu rezistență multiplă la antibiotice, chiar în cazul pacienților care nu au mai luat antibiotice și care nu au mai fost internați într-un spital. Avem deci o mare problemă privind rezistența la antibiotice, iar vaccinarea poate să aducă beneficii importante și pe acest palier”, explică specialistul.

În cadrul dezbaterii pe tema vaccinării pe durata întregii vieți organizată, miercuri,  de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, a fost adresat un apel către factorii decidenți din sistemul de sănătate de a realiza și implementa o politică publică care să asigure accesul la vaccinare pe tot parcursul vieții.

„Perioada pe care o traversăm ne-a arătat cât de important poate fi un vaccin. Dacă în unele cazuri, nu avem vaccin și ne-am dori să avem, în alte cazuri acestea există, însă nu sunt folosite într-o proporție suficientă. Credem că este nevoie de a proteja populația, în general, și pacienții cu afecțiuni cronice, în special, prin vaccinare”, atrage atenția Radu Gănescu, președintele COPAC.

Bogdan G.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: