Politici de Sanatate

Stimularea competiției în rândul producătorilor de generice crește accesul la medicamente

22 iulie
09:44 2015
Stimularea competiției în rândul producătorilor de generice crește accesul la medicamente

Interviu cu  Adrian van den Hoven, director general EGA

Accesul sustenabil la medicamente în Europa trebuie stimulat. Aceasta este concluzia celei de-a 21-a conferințe anuale a Asociației Europene a Medicamentelor Generice (EGA), care a reunit în acest an, la Berlin, reprezentanți ai industriei medicamentelor generice, importanți lideri de opinie, medici, asociații de pacienți, farmaciști, precum și reprezentanți ai autorităților naționale. Potrivit participanților, toate țările europene întâmpină greutăți în asigurarea accesului echitabil și sustenabil la medicamente, iar printre soluții se numără încurajarea consumului de medicamente generice.

Cum putem face față provocării de a stimula accesul la medicamente în Europa?

Dificultăți la acest capitol întâlnim în toate țările europene. Consider că trebuie să ne concentrăm pe găsirea unor soluții eficiente și echitabile, iar consumul de medicamente generice poate ajuta la creșterea accesului la medicamente. Statisticile importante oferite de IMS Health arată rolul major pe care medicamentele generice îl au în îmbunătățirea accesului la medicamente. De asemenea, un rol important îl joacă sustenabilitatea sistemelor de sănătate și modul în care guvernele își permit să trateze pacienții. Trebuie menționat că industria medicamentelor generice și cea a produselor biosimilare din Europa sunt într-o continuă schimbare, evoluând spre noi sectoare, precum medicamentele cu beneficii sporite și produsele biosimilare, care aduc un plus de valoare și care cresc performanța sistemelor de sănătate. Este nevoie de o mai bună cooperare și comunicare cu reprezentanții autorităților privind modul în care putem oferi aceste medicamente pacienților, asigurând sustenabilitatea sistemului. Credem că trebuie să intensificăm eforturile pentru a readuce pacientul în centrul acestei ecuații.

Ați vorbit în cadrul prezentării dvs. despre necesitatea cooperării între producătorii de medicamente generice și cei de inovatoare. Cum ajută această cooperare în realizarea sustenabilității sistemului?

Producătorii de medicamente originale și cei de generice fac parte din aceeași industrie farmaceutică. Bineînțeles, avem modele de business diferite. Dacă analizăm trendul industriei de medicamente originale, observăm că se concentrează pe dezvoltarea de terapii țintite, medicamente orfane și medicină personalizată, care presupun costuri mari de producție. În schimb, industria medicamentelor generice se adresează unei palete mai largi de pacienți, aș spune aproximativ 86% din populație. De asemenea, se referă inclusiv la medicamentele biosimilare, al căror acces este redus în Europa. Partea grea este să găsim un echilibru în modul în care dezvoltăm medicamentele inovatoare, fără a afecta majoritatea populației, care se bazează pe medicamente generice și, în curând, pe medicamentele biosimilare.

Sunt doi factori care trebuie avuți în vedere când vine vorba de cooperare între cele două părți ale industriei. Este nevoie de investiții în sistemul de sănătate, astfel încât dacă un medicament foarte costisitor este eficient, să se găsească soluțiile potrivite prin care pacienții să aibă acces la acest medicament inovator. În același timp, după expirarea patentului acelui medicament, trebuie stimulată competiția în rândul producătorilor de generice, deoarece în acest fel sistemul economisește bani. Atât EFPIA, cât și EGA trebuie să atingă acest nivel de maturitate și să colaboreze. Este un proces care necesită timp, dar cred că suntem pe drumul cel bun.

Ați trimis recent o scrisoare deschisă Guvernului României privind taxa de clawback, spunând că măsura este discriminatorie…

Este clar că în România se fac eforturi pentru a aduce pe piață noi medicamente eficiente și costisitoare, iar aceasta este o veste bună. În același timp, credem cu tărie că procesul de introducere pe piață a acestor medicamente trebuie să fie mânuit foarte bine, pentru ca statul român să-și poată permite acest lucru. Problema cu care ne confruntăm este că a existat o încercare de a reduce prețul medicamentelor generice până la un nivel nesustenabil, pentru a finanța medicamentele costisitoare. Acest lucru este complet greșit, deoarece poate duce la retragerea medicamentelor generice de pe piață, fapt care ar crește cheltuielile statului pentru medicamente. Este o abordare absurdă. În opinia noastră, România trebuie să evite politicile de preț care pot duce la o situatie neconcurențială, în care producătorii de generice trebuie să vândă la prețuri mai mici decât costurile de producție, pentru a putea exista pe piață. În al doilea rând, taxa clawback  ar trebui aplicată noilor medicamente costisitoare care vor fi introduse pe piață și nu produselor generice. Cred că trebuie să discutăm cu EFPIA și ARPIM pentru a găsi o soluție în această situație. De asemenea, cred că se impune o discuție cu autoritățile din România privind bugetul alocat investițiilor în Sănătate.

Înțeleg că este nevoie de o reglementare privind prețurile la medicamentele cu beneficii sporite (value added medicines). De ce?

Aceste medicamente sunt produse ale căror molecule sunt bine-cunoscute, dar care au fost îmbunătățite pentru a oferi rezultate terapeutice mai bune. Problema pe care o observăm pe piețele europene, care sunt foarte diferite de piața americană, este că aceste medicamente fie sunt clasificate ca medicamente generice și, prin urmare, primesc un anumit preț de referință care nu acoperă investiția în cercetare, fie sunt încadrate ca medicamente noi, caz în care este nevoie de o nouă entitate chimică, adică de proceduri extrem de costisitoare și nerentabile. Astfel, în prezent, căutăm să găsim o modalitate prin care să permitem în continuare consumul de generice pentru majoritatea populației, dar care să permită și accesul acestor produse inovatoare. De fapt, această abordare se aliniază actualei reforme europene privind îmbunătățirea eficienței sistemelor de sănătate.

Consumul de generice în România, în scădere

Consumul de medicamente generice din România a scăzut în ultimii ani, la 28% în 2014, de la aproximativ 38%, cât era în 2011. Asta, în ciuda faptului că medicamentele ieftine joacă un rol important în îmbunătățirea accesului pacienților la medicamente.

“În ciuda eforturilor noastre de a veni în sprijinul autorităţilor cu soluţii pentru îmbunătăţirea consumului de medicamente generice şi economii la bugetul de stat, cadrul fiscal şi de reglementare din ultimii ani a adus în pragul colapsului industria medicamentelor generice şi a dus la dispariţia multor medicamente generice de pe piaţă. Acest fapt are un impact negativ atât asupra pacienţilor, care nu mai pot beneficia de tratamente de calitate la costuri accesibile, cât si asupra bugetului public, care trebuie să susţină costurile cu medicamente scumpe, chiar şi în cazurile în care există substitute generice. Estimăm că, anul acesta, alte 1.200 de medicamente ieftine riscă să dispară de pe piaţă, după scăderea preţului la medicamente de la 1 iulie”, susține Dragoș Damian, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

În ceea ce privește stimularea competiției în domeniul medicamentelor generice și biosimilare de către autorități, aceasta nu există în România. Dimpotrivă, este chiar descurajată, explică Dragoș Damian: “Prin recalcularea recentă a preţului medicamentelor generice fără ca autorităţile să ţină cont de recomandarea Consiliului Concurenţei de a nu aplica în calculul preţului medicamentelor generice referenţierea permanentă la 65% din preţul medicamentului inovativ corespunzător, statul a creat o barieră extrem de dificilă pentru libera concurenţă pe piaţa medicamentelor. În loc să stimuleze competiţia în domeniul medicamentelor generice și biosimilare pentru a crește accesul pacienţilor la tratamente de înaltă calitate, statul român scoate, practic, din piaţă medicamentele generice, ucigând competiţia în acest domeniu”.

Maria Vasilescu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: