Politici de Sanatate

Stilul de viață occidental contribuie la creșterea incidenței cancerului în țările sărace

10 februarie
12:36 2016
Stilul de viață occidental contribuie la creșterea incidenței cancerului în țările sărace

Screeningul eficient și schimbarea stilului de viață au contribuit la reducerea cazurilor cancerului în numeroase țări cu venituri mari, în timp ce numărul cazurilor începe să crească în statele cu venituri mici și medii, unde populația tinde să adopte obiceiuri nesănătoase. În 2012, au fost înregistrate la nivel mondial 14,1 milioane de noi cazuri de cancer și 8,2 milioane de decese cauzate de această maladie necruțătoare, iar cifrele ar putea crește rapid în rândul acestor populații, susțin cercetătorii americani într-un nou raport publicat în Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Documentul relevă cum cele mai frecvente cazuri de cancer înregistrate sunt cancerele pulmonare și cancerul de sân, a căror apariție este strâns legată de stilul de viață și de factori precum fumatul și obezitatea.

„În continuare cele mai mari rate de cancer sunt înregistrate în țările cu venituri mari. Dar interesant este faptul că în țările cu venituri mici și medii începe să crească numărul acelorași tipuri de cancer întâlnite frecvent în țările cu venituri mari, din cauza absorbției stilului de viață occidental și a comportamentelor din Vest”, a declarat autorul studiului, Lindsey Torre, medic epidemiolog la Societatea Americană de Cancer.

Pe măsură ce țările devin mai bogate, oamenii tind să fumeze mai mult, să mănânce mai mult junk food și să fie mai puțin activi fizic, crescând astfel probabilitatea apariției anumitor tipuri de cancer, asociate cu aceste schimbări, a mai explicat dr. Lindsey Torre, adăugând că în principal este vorba de țări din America de Sud, Africa și Asia. Prin urmare, prognosticul pentru țările cu venituri mici și medii nu este deloc favorabil. În plus, este foarte probabil ca, pe măsură ce incidența acestor tipuri de cancer crește, statele să nu dispună de resursele necesare pentru a face față situației. Multe dintre ele nu au programe de screening și, de multe ori, nu pot detecta și trata aceste cazuri la fel de bine precum statele mai bogate.

În plus, susțin cercetătorii americani, țările cu venituri mici și medii se confruntă și cu un număr mare de cazuri de cancer asociate infecțiilor, precum cancerele de stomac, ficat și col uterin. Astfel, ele au de înfruntat o provocare de două ori mai mare.

Folosind datele de la o bază de date internațională de cancer, dr. Torre și colegii ei de la Societatea Americană de Cancer au colectat informații privind cazurile noi de cancer și numărul deceselor înregistrate în perioada 2003—2007. Oamenii de știință au studiat opt tipuri majore de cancer — sân, prostată, colon, pulmonar, esofagian, de stomac, de ficat și cancer de col uterin. Împreună, acestea reprezintă 60% din cazurile de cancer și din decesele din întreaga lume, susțin cercetătorii.

„Această lucrare este un important memento pentru noi toți, care ne arată capacitatea de a influența considerabil frecvența cancerului și evoluția bolii. Studiul mai arată că scăderea numărului de cazuri din țările bogate este legată și de accesul la tratamentele oncologice, însă rezultatele ne demonstrează clar că trebuie să acționăm asupra factorilor de risc, precum fumatul și dieta”, a explicat dr. David Katz, directorul Centrului de Cercetare și Prevenire de la Universitatea Yale și președinte al Colegiului American de Medicina stilului de viață.

 

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: