Politici de Sanatate

Științele comportamentale – într-o continuă dezvoltare în România

21 iulie
16:14 2015
Științele comportamentale – într-o continuă dezvoltare în România

Interviu cu lector univ. dr. Gabriela Iorgulescu, șef disciplină Științe comportamentale, UMF “Carol Davila”, președinte SASCR

Științele comportamentale, în medicină, reprezintă demersul de a înțelege și a explica comportamentul oamenilor în relația cu starea lor de sănătate. De altfel, ele contribuie la înțelegerea diverselor teorii legate de funcțiile psihice ale omului, dar și de relațiile interpersonale și sociale. De aici începe și povestea Societății Academice a Științelor Comportamentale din România (SASCR), care și-a propus să unească medicii, psihologii, cadrele universitare pentru a studia și a dezvolta acest domeniu.

Discutând despre această structură asociativă, multidisciplinară și bivalentă, cum ați ales aceste cărări profesionale?

Dacă ar fi să sumarizez motivația mea principală în a mă orienta pe acest domeniu, aș aminti o zicală a lui Ghandi, care m-a inspirat întotdeauna – “Trebuie să fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume”. Pentru că m-a preocupat, întotdeauna, dorința de a fi de folos oamenilor din jurul meu, am vrut să fac psihologie, ceea ce, înainte de 1989, era interzis în România. Reorientarea către stomatologie și faptul că, de la 18 ani, am lucrat în serviciile medicale, ca asistentă medicală, pe durata studiilor, m-au ajutat să nu mă abat de la drumul pe care mi-l propusesem, astfel încât, atunci când accesul la studiul universitar al psihologiei devenise iarăși posibil, mi-am urmat drumul, cu entuziasm înzecit. Apoi, cum se spune, restul este istorie. Statistic vorbind, sunt nouă ani de intensă activitate universitară, dintre care șapte, dedicați exclusiv problematicii abuzului copiilor, și patru ani de existență efectivă a Societății.

Societatea susține și câteva proiecte de binefacere…

Într-adevăr, am încercat, de la bun început, să conectez energiile Societății cu nevoile reale ale comunităților din România aflate în dificultăți. Dintre cele cu care mi-am intersectat drumul, amintesc parohiile din Lada, județul Teleorman, și, de curând, Valea Dobârlaului, din județul Covasna. Un prim proiect a fost crosul „Copii pentru copii”, organizat în 2014 sub sloganul „Împreună putem mai mult”, destinat parohiei din comuna Lada. Vorbim despre construcția centrului social “Mană Cerească” – o cantină socială pentru aproximativ 100 de persoane marginalizate, copii și bătrâni. Structura include și un cabinet medical și stomatologic. După finalizarea construcției centrului social din Parohia Lada, va urma o colaborare cu UMF „Carol Davila” și Liga Studenților în Medicină, cu sprijinul prof. dr. Alexandru Bucur pentru desfășurarea proiectului „Zâmbet de copil”, un program de profilaxie, prevenție și tratament adresat copiilor din această parohie.

Un alt proiect de ajutor social al Societății noastre este „Visul”, destinat parohiei comunității din Valea Dobârlăului, din județul Covasna. Acesta presupune extinderi de clădiri, construcții noi și dotări pentru un centru socio-educațional destinat copiilor din comunitate.

Nu v-ați oprit aici, ba chiar ați ridicat miza binomului sport-caritate anul acesta, pe 1 Iunie. Sunteți mulțumită de acest nou eveniment?

Cred cu tărie că mediatizarea acestor proiecte în scopul atragerii sprijinului societății românești este cheia reușitei. Anul acesta, am realizat un parteneriat la un nivel diferit și într-o altă formulă. Este vorba despre organizarea unui meci de fotbal, amical, între reprezentativele Italiei și României, eveniment prilejuit de aniversarea zilei Republicii Italiene, la București, pe 2 iunie. Astfel, pe 1 Iunie, de ziua mondială a copilăriei, au intrat pe teren staruri ale generațiilor de aur ale României și Italiei, din anii 1980 și 1990, campioni mondiali care au jucat pentru copii. Încasările rezultate în urma acestui meci au mers către cele două proiecte  mari de caritate de care am amintit.

Știu că la recepția anuală tradițională oferită de ambasadorul Brasioli, de a doua zi după eveniment, ați primit și un premiu…

Da, este vorba despre premiul pentru excelență și recunoaștere oferit de Ambasadorul Italiei la București, Diego Brasioli, pentru eforturile depuse în realizarea acestor proiecte, practic o încununare pentru întreaga preocupare a SASCR de a aduce zona științifică în beneficiul comunităților cu nevoi reale, premiu care mă onorează nespus. Mai trebuie precizat că eu văd acest premiu adresat, deopotrivă, și celor doi preoți parohi din Lada și Valea Dobârlăului, pentru întreaga noastră colaborare și strădaniile lor, dar și tuturor celor care au oferit diverse donații celor două parohii.

Ce ne puteți spune despre proiectul în premieră, după 1989, în identificarea şi prevenţia medicală, pedagogică şi psihologică a violenţei sau neglijenţei, la adresa copiilor, al cărui inițiator ați fost?

Este, poate, mai puțin cunoscut faptul că, la prima conferință a Societății noastre, am fost inițiatoarea proiectului de lege privind obligativitatea consultului medical și stomatologic prin HG 400/2014, intrată în vigoare la data de 1 iunie 2014. Consultul medical obligatoriu a fost unul dintr-o serie de amendamente propuse la Legea Sanătații, iar acestea au fost gândite ca breșe în sistem. Trebuie spus că domnul ministru Nicolae Bănicioiu a intuit imediat necesitatea acestui consult obligatoriu, anual, care nu înseamnă doar prevenţie şi reducerea costurilor viitoare, ci şi posibilitatea ca noi, medicii, să avem un instrument şi, astfel, să putem investiga sau depista, de timp, o eventuală formă de abuz.

Care sunt planurile dvs. pentru dezvoltarea științelor comportamentale în România?

Vă mărturisesc o năzuință profesională cu care, sper, să contaminez cât mai mulți colegi de breaslă, și anume, dezvoltarea, și la noi, a unor linii de studiu și acțiune pe Pediatric Behavioural Science, după modele de bune practici, ce există, deja, de ceva timp, în curricula marilor universități de medicină ale lumii. Vorbim, practic, de o evoluție în terapiile curente din domeniul pediatriei și abordărilor pluridisciplinare acesteia și consider că și medicina noastră poate și trebuie să ia parte la acest proces evolutiv.

Dan Pavel

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: