Politici de Sanatate

Stella Kyriakides: „Trebuie să le oferim cetățenilor soluții și opțiuni terapeutice”

09 februarie
13:14 2022
Stella Kyriakides:  „Trebuie să le oferim cetățenilor soluții și opțiuni terapeutice”

Prin prezentarea, în mai 2021, a strategiei privind mijloacele terapeutice vizând COVID-19, Comisia Europeană completa strategia UE privind vaccinurile. „Vaccinurile salvează vieți, dar încă nu pot eradica COVID-19. Avem nevoie de un impuls puternic în ceea ce privește tratamentele pentru a limita nevoia de spitalizare, a accelera perioadele de recuperare și a reduce mortalitatea. Este necesar ca pacienții din Europa și din întreaga lume să aibă acces la medicamente de nivel mondial împotriva COVID-19”, declara Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, anunțând obiectivul strategiei de a dezvolta și autoriza noi mijloace de tratament eficace împotriva COVID-19 care să aibă potențialul de a modifica evoluția bolii.

Acces egal la mijloacele terapeutice

Având în spate experiența în cazul vaccinurilor, când, „odată ce au fost depășite etapele dificile de cercetare și de testare clinică, astfel capacitatea de producție poate fi un potențial blocaj. Acesta este motivul pentru care vom sprijini producția flexibilă în UE și accesul la facilități industriale rezervate să producă pentru noi, cu o primă tranșă de finanțare de 40 de milioane de euro în cadrul proiectului EU Fab, care face parte din incubatorul nostru HERA”, declara Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, la prezentarea strategiei. Bineînțeles, „dorim, de asemenea, să ne asigurăm că statele membre au acces egal la aceste medicamente”, accentua oficialul european.

Soluții și opțiuni terapeutice pentru populație

Printre cei care se vindecă de COVID-19, mulți suferă de ceea ce este cunoscut sub numele de „long COVID”, prezentând simptome de oboseală, dificultăți de somn, probleme de concentrare și acest lucru săptămâni, chiar luni, după ce infecția a dispărut. „Oamenii de știință ne spun că este probabil un lucru –  COVID să devină endemică. Un virus care circulă în comunitățile noastre, cu care va trebui să ne confruntăm în continuare. La fel ca gripa sau celelalte 3 coronavirusuri umane pe care le cunoaștem deja. Trebuie să îl gestionăm, să îl controlăm și să îi minimizăm impactul. Trebuie să le oferim cetățenilor soluții și opțiuni terapeutice. Pentru aceasta va trebui, de asemenea, să tratăm boala – nu doar să ne inoculăm cetățenii împotriva ei, astfel încât să putem minimiza impactul acestui virus. Să ne amintim, de asemenea, variantele și provocările pe care acestea le reprezintă pentru gestionarea pandemiei și pentru strategia noastră de vaccinare. Chiar și după vaccinare, în condițiile în care virusul circulă, oamenii vor trebui să fie tratați”, declara Stella Kyriakides, subliniind importanța mijloacelor terapeutice care vizează COVID-19.

Anticorpii monoclonali – rol esențial în revenirea la normalitate

În iulie 2021, CE a semnat un contract-cadru de achiziții publice comune pentru furnizarea unui tratament medicamentos bazat pe un anticorp monoclonal. „Ne-am angajat în strategia noastră terapeutică COVID-19 să avem cel puțin trei noi produse terapeutice autorizate până în octombrie. În prezent, livrăm un al doilea contract-cadru care pune la dispoziția pacienților tratamente cu anticorpi monoclonali. Alături de vaccinuri, produsele terapeutice sigure și eficiente vor juca un rol esențial în revenirea Europei la o nouă normalitate”, declara Stella Kyriakides. În conformitate cu acest contract-cadru, statele membre puteau achiziționa acest anticorp monoclonal dacă și când este necesar, după ce acesta a primit fie o autorizație de utilizare de urgență în statul membru în cauză, fie o autorizație de introducere pe piață (condiționată) la nivelul UE din partea Agenției Europene pentru Medicamente.

Strategia privind mijloacele terapeutice împotriva COVID-19 face parte dintr-o uniune europeană a sănătății puternică, utilizând o abordare coordonată la nivelul UE pentru a proteja mai bine sănătatea cetățenilor noștri, pentru a dota UE și statele sale membre cu mijloace menite să prevină și să contracareze mai bine viitoarele pandemii și pentru a îmbunătăți reziliența sistemelor de sănătate din Europa.

de Bogdan Guță

 

Surse:

  • www.pubaffairsbruxelles.eu/coronavirus-commission-signs-contract-to-procure-monoclonal-anti-body-treatment-eu-commission-press/
  • www.ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_4827
  • www.ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_5901
  • www.ec.europa.eu/commission/commissioners/2019-2024/kyriakides/announcements/speech-commissioner-kyriakides-epp-group-web-conference-covid-19-therapeutics_en
  • www.ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_21_5366
  • www.ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_21_3299
  • www.ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/SPEECH_21_2328

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: