Implementarea Planului Național de Combatere a Cancerului necesită o colaborare puternică între politicieni și factorii de decizie, experți oncologici de top și reprezentanții pacienților, a atras atenția Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, în cadrul conferinței proiectului ”Împreună Învingem Cancerul”.
Potrivit comisarului european, Planul național de combatere a cancerului oferă o viziune pentru o societate sănătoasă, pentru generațiile prezente de români dar, totodată, și pentru generațiile viitoare, iar Comisia Europeană va sprijini acest efort în toate etapele sale. Ea a mai spus că este nevoie de o implicare puternică a tuturor stakeholderilor români, deoarece statele membre și autoritățile de sănătate publică nu pot reduce singure incidența și mortalitatea prin cancer.
Planul European de Combatere a Cancerului se află de aproape un an în faza de implementare, având un buget substanțial, de 4 miliarde de euro, și o foaie de parcurs care stabiliește reperele și un calendar clar.
”În anul 2021, 16 acțiuni majore au fost lansate, acoperind mai multe aspecte în ceea ce privește prevenirea și îngrijirea cancerului, cum ar fi actualizarea codului european împotriva cancerului. În același timp, lucrurile avansează în mai multe direcții, precum revizuirea recomandărilor privind depistarea cancerului și noul registru al inegalităților în domeniul cancerului, care va fi lansat în curând. De asemenea, am început să stabilim procedura de înființare a centrelor oncologice integrate naționale în toate statele membre. Acestea sunt doar câteva exemple de acțiuni ambițioase care vor sprijini și inspira statele membre în dezvoltarea și implementarea planurilor lor naționale de control al cancerului. Anul acesta vom vedea multe acțiuni suplimentare, în special în ceea ce privește prevenția și diagnosticul și, de asemenea, în reducerea inegalităților, care este unul din obiectivele majore ale Planului European de Combatere a Cancerului. Noul registru privind inegalitățile în domeniul cancerului va identifica tendințele între statele membre și regiuni și ne va ajuta pe noi să identificăm provocările și domeniile specifice de acțiune pentru a direcționa investițiile și intervențiile. Scopul este de a aduce schimbări concrete pentru cetățeni și de a salva vieți. De exemplu, acest lucru ne va ajuta să îmbunătățim accesul cetățenilor și pacienților români la screening și la medicamente și tratamente inovatoare”, a mai afirmat Stella Șyriakides în cadrul evenimentului de lansare a documentului de recomandări pentru implementarea și monitorizarea Planului Național de Combatere a Cancerului. (V.G.)