Politici de Sanatate

„Statul va concura serios cu privatul“

16 octombrie
15:59 2017
„Statul va concura serios cu privatul“

Interviu cu prof. dr. Florian Bodog, ministrul Sănătății.

Sunteți, practic, la al doilea mandat de ministru. Care sunt proiectele prioritare în acest moment?

Aplic ceea ce am promis în programul de guvernare. Prin urmare, pe această linie îmi fac agenda. Am început să lucrez la dotarea spitalelor județene. Am demarat programul de achiziție pentru un CT și un RMN pentru fiecare spital județean care nu are. La momentul de față, procedura de licitație este aproape încheiată. Ofertele au fost deschise, acum sunt în etapa de evaluare și în maximum două săptămâni vom avea câștigătorii celor două licitații, pentru CT-uri și pentru RMN-uri.

S-a încheiat achiziția pentru prima tranșă de acceleratoare liniare. Acestea sunt aparate care fac radioterapie pentru pacienții oncologici. Urmează a doua tranșă și o vizită a Agenției Europene pentru Energie Atomică de la Viena, pentru a stabili parametrii aparatelor care vor fi cumpărate în următorul val.

Statul va concura serios cu privatul pe absolut toate domeniile, pentru că vom crește nivelul tehnic de dotare în toate spitalele județene, iar acolo unde există centre de oncologie și unde sunt medici specialiști, le vom dota cu aparatele necesare. Nu există precedent în istoria Ministerului Sănătății să se mai fi cumpărat atât de multe aparate de radioterapie. Practic, se creează o rețea publică de radioterapie, iar aceasta va concura cu cea privată existentă.

În același timp, achiziționăm echipamente PACS – acestea permit înmagazinarea imaginilor diagnostice și trimiterea lor pentru telediagnostic. De asemenea, tot în cadrul programului de guvernare, o altă măsură a fost aceea de a debloca fondurile europene. În momentul de față, suntem în linie dreaptă cu programele de screening pentru cancerul de col, cancerul mamar, cancerul de colon și pentru hepatită. Pentru unele dintre ele sunt deja lansate aplicațiile, pentru altele sunt în lucru și colaborăm foarte strâns cu Ministerul Fondurilor Europene să asigurăm o absorbție cât mai bună a fondurilor alocate pe acest domeniu.

Managerii spitalelor spun că și-ar dori să aibă o ofertă la fel de bună precum cea din mediul privat, însă există lipsuri foarte mari la condițiile hoteliere. Credeți că se poate face ceva, din acest punct de vedere?

Am demarat proiectele pentru trei din cele opt spitale regionale, iar acum suntem în faza de a identifica terenul pentru spitalul republican. Deci practic încercăm să înnoim infrastrucura publică de spitale și acest lucru le va da posibilitatea managerilor acestor spitale să concureze în mod direct cu privatul. De altfel, sunt foarte multe spitale în țară care au fost reabilitate. Prin Banca Mondială, am finalizat lucrările pentru maternitatea de la Brașov, un proiect care stagna și pe care urmează acum să îl inaugurăm. Din păcate, așa cum am spus de multe ori că mi-aș dori, nu există nicio baghetă magică prin care să facem lucrurile peste noapte.

Pe lista de medicamente compensate au fost introduse recent nouă molecule noi. Industria farma spune că nu se poate menține același buget pentru un număr mai mare de medicamente și cere o alocare financiară suplimentară. Aveți în plan o astfel de măsură?

De la începutul mandatului, am completat lista de medicamente compensate de patru ori. De fiecare dată, industria farma, și aici vorbim desprei cei din zona medicamentelor generice, a avut această temere că va crește taxa clawback. Până în momentul de față, nu a crescut clawback-ul, el s-a menținut până la o valoare rezonabilă.

Ceea ce vom face însă din acest an, pentru toate medicamentele, dispozitivele medicale și tot ceea ce înseamnă consumabil sau servicii folosite în spital, este un sistem de achiziții naționale. Acest lucru va duce la scăderea prețului de cumpărare și la uniformizarea prețurilor pentru  medicamente. Acest lucru înseamnă că spitalele mici care cumpără cantități mai mici dintr-un anumit produs vor avea posibilitatea să cumpere la același preț cu care cumpără un spital mare, acolo unde se cumpără de obicei cantități mult mai mari. Pe de altă parte, vom avea același preț nu numai la medicamente, ci și la toate materialele sanitare. Practic, există o ordonanță de urgență mai veche, dar care nu a fost aplicată niciodată, există și un ordin de ministru cu reperele pentru care se face achiziție națională.

În acest an, am încheiat procedura de achiziție pentru 20 de molecule la antibiotice și suntem în curs de încheiere pentru încă un set de molecule care servesc la tratamentul pacienților oncologici și care sunt și cele mai costisitoare. Dar nu ne oprim aici. Avem în pregătire proceduri pentru absolut tot ceea ce înseamnă consum și, la începutul lunii octombrie, am trimis în fiecare spital din țară o adresă din partea Ministerului Sănătății prin care le aducem la cunoștință să-și ia toate măsurile pentru contractele pe care le încheie din acest moment mai departe, pentru a putea să treacă automat la prețurile pe care noi le vom obține prin achiziție națională. Prin această licitație am estimat, împreună cu specialiștii din domeniul financiar, că vom obține economii între 15 și 25 la sută. Asta înseamnă că vom putea cumpăra mai multe medicamente și vom putea asigura și această diferență bugetară despre care se tot vorbește. Pe de altă parte, bugetul în Sănătate a crescut în fiecare an și acest lucru nu îl poate nega nimeni.

Atât firmele din industria farma, cât și pacienții spun că ar fi nevoie de o bugetare multianuală, mai ales pentru pacienții cronici despre care se știe că au nevoie de anumite medicamente pe o perioadă mai mare de un an. Ar fi posibilă o astfel de măsură?

Realizând procedurile de achiziție pentru vaccinuri pe o perioadă de doi până la patru ani, avem deja noțiunea de buget multianual. Și nu numai pentru vaccinuri, ci și pentru ceea ce urmează să achiziționăm pentru medicamente și materiale sanitare.

În legătură cu exportul paralel, ați găsit o formă legală prin care să-l stopați?

Noi am făcut procedurile la nivel național pentru a monitoriza și a ști din timp momentul în care anumite medicamente dispar, ca să putem solicita stoparea exportului paralel pe o perioadă determinată, așa cum spun reglementările europene. Însă eu am considerat că acest lucru nu este suficient. Și nu doar eu, ci și ceilalți colegi miniștri din statele est-europene cu care am discutat, motiv pentru care am solicitat convocarea de urgență a Consiliului de miniștri ai Sănătății. Eu cred că trebuie să găsim o rezolvare europeană a exportului paralel, astfel încât pacienții să aibă acces la tratament în continuare, iar firmele de medicamente să nu mai spună că retrag de pe piață medicamentul pentru că celelalte țări se referențiază la prețul mic din România sau că din cauza prețului de la noi din țară medicamentul pleacă la export în Germania.

Când va fi gata noua Lege a Sănătății?

Avem în lucru noul pachet de legi ale Sănătății din care până la momentul de față avem trimise în Parlament Legea Vaccinării, în dezbatere publică este Legea Transplantului, urmează Legea Profesioniștilor din domeniul Sănătății care în momentul de față se găsește la asociațiile profesionale pentru consultare, astfel că până la sfârșitul anului vom avea un alt cadru general pentru acordarea asistenței medicale, mai puțin birocratic, deci mai prietenos pentru pacient și pentru personalul medical.

de Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: