Politici de Sanatate

Statul român nu va plăti niciun leu pentru deschiderea listei de medicamente compensate – susține ARPIM

03 iunie
16:23 2013

Noile medicamente pe care Ministerul Sănătății s-a angajat să le introducă la compensare în acest an vor fi de fapt plătite de către producătorii de medicamente, întrucât taxa clawback prevede că aceștia trebuie să achite orice sumă care depășește bugetul estimat de autorităţi la începutul fiecărui trimestru.

,,Taxa clawback presupune ca noi, producătorii de medicamente, să acoperim integral diferența dintre consumul  total de medicamente compensate și bugetul aprobat de CNAS aferente unui trimestru. Astfel, suma pe care statul ar trebui să o aloce pentru deschiderea listei medicamentelor compensate, de 94,3 milioane RON va fi plătită în procent de 100% de către producători prin taxa clawback”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

,,Pentru stat, impactul economic este egal cu zero, pentru pacienţi este de nepreţuit. Sunt medicamente care le pot oferi unor pacienţi o şansă la viaţă, altora o viaţă mai bună, şi cel  mai important, sunt terapii noi deja disponibile pacienților europeni, pe care românii le aşteaptă însă de mai bine de 6 ani”, a adăugat Dan Zaharescu.

Conform calculelor estimate de ARPIM, în trimestrul I al anului 2013 consumul de medicamente se ridică la 1,7 miliarde RON iar bugetul aprobat de autorităţi este de 1,5 miliarde RON. Astfel, pentru primul trimestru al anului 2013 producătorii de medicamente vor achita taxa clawback în valoare de 237 milioane RON.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: