Politici de Sanatate

Statistici îngrijorătoare privind bolile respiratorii

18 ianuarie
10:10 2019
Statistici îngrijorătoare privind bolile respiratorii

Senator László Attila, Președinte Comisia pentru sănătate publică

 „Constat o creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri de boli respiratorii, chiar din anul 1990. În condițiile în care, până-n anul 1990, în marea majoritate a țării, aceste boli erau relativ rare, acum asistăm la statistici îngrijorătoare privind numărul de cazuri cu care ne confruntăm. Această problemă a devenit o problemă majoră de sănătate publică, căreia ar trebui să-i acordăm o atenție sporită și o abordare mai extinsă. Aici m-aș referi, în primul rând, la situația din mediul urban, localități în cazul cărora este aproape inexistentă statistica privind starea de sănătate a populației. În același timp, nu am văzut în decursul carierei mele nicio implicare a vreunei autorități în gestionarea acestei probleme.

Pe lângă factorii de risc clasici în bolile respiratorii, cum e fumatul, m-aș referi în primul rând la problema poluării din mediul urban, cu creșteri alarmante ale cantității de praf, a noxelor datorate circulației cu autovehiculele și a noxelor datorate renunțării la sistemele centralizate de încălzire și utilizării centralelor de apartament.

Dacă din când în când apare în spațiul public discuția legată de noxele datorate circulației autovehiculelor, în schimb am constatat cu stupoare refuzul oamenilor de specialitate de a aborda problemele legate de centralele termice de apartament, în condițiile în care legislația în vigoare impune anumite măsuri ale căror respectări n-au fost controlate niciodată, și recomand tuturor cârcotașilor studiul realizat de acad. prof. Benga, studiu realizat pe o perioadă foarte lungă privind calitatea aerului în blocurile de locuințe și evoluția bolilor respiratorii și cardiovasculare în funcție de etajul la care stăm.

Domnia sa ne atrage atenția că suntem în situația identică cu cea în care stăm într-o încăpere, cu geamul deschis, în fața căruia stă o mașină cu motorul pornit și țeava de eșapament îndreptată către încăpere. În 2010, domnia sa a semnalat faptul că, în cazul acelora care stau la etajele superioare s-au semnalat nano-particule de cărbuni provenite din fumul centralelor termice, inclusiv în țesutul cerebral, motiv pentru care consider că, pe de o parte, se impune o fermitate în aplicarea legii deja existente și, pe de altă parte, cred că se impune o conștientizare și o implicare mai activă a autorităților publice în gestionarea acestei probleme. Dacă nu vom fi capabili sau nu vrem să gestionăm această problemă în mod responsabil, foarte probabil vom cheltui și mai multe resurse financiare pentru tratarea pacienților cu boli respiratorii cronice și. mai târziu, cu boli cardiace cronice”.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: