Politici de Sanatate

Start în cel mai amplu program de testare gratuită pentru depistarea infecției cu virusuri hepatitice B și C din România susținut prin fonduri UE

26 iulie
09:45 2021
Start în cel mai amplu program de testare gratuită pentru depistarea infecției cu virusuri hepatitice B și C din România susținut prin fonduri UE

Începând din luna iulie 2021, peste 120.000 de români cu rezidența în regiunile SUD-Muntenia și SUD-VEST-Oltenia vor avea șansa de a fi testați gratuit pentru depistarea infecției cu virusurile hepatitice B si C prin intermediul unui proiect finanțat prin Fondul Social European – Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Prin proiectul LIVE(RO)2-SUD – Program regional de prevenire, screening și diagnostic al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C, se va realiza screeningul populațional în două regiuni de dezvoltare din România, mai precis Sud-Vest Oltenia și Sud-Muntenia. Programul de screening se va derula etapizat, în intervalul 2021-2023, în toate cele 12 județe aparținând acestor două regiuni de dezvoltare: Argeș, Călărași, Dâmbovța, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea. Argeș și Dolj sunt primele județe in care a demarat această campanie la începutul lunii iulie 2021.

Proiectul LIVERO2-SUD este implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA (ARAS). Institutul Clinic Fundeni are o lungă tradiție în prevenția, diagnosticul și managementul afecțiunilor hepatice prin Centrul de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul  Institutului Clinic de Boli Digestive și Transplant Hepatic Fundeni, centru dedicat exclusiv studiului și îngrijirii afecțiunilor tubului digestiv, ficatului, căilor biliare și pancreasului, și unitate de formare și educație medicală continuă în domeniul gastroenterologiei și hepatologiei pentru numeroase generații de medici specialiști.

Testare gratuită, diagnostic și stadializare în vederea tratatamentului antiviral, pentru controlul sau vindecarea hepatitelor virale, oprirea evoluției bolii hepatice și o populație mai sănătoasă.

Prin acest program regional de screening se va contribui în mod esențial la îmbunătățirea stării de sănătate a populaței și la creșterea accesului la servicii medicale de calitate, mai ales în cazul grupurilor vulnerabile, cum ar fi persoanele care locuiesc în mediul rural, persoanele fără venituri sau cu venituri foarte mici, precum și persoanele care nu beneficiază de asigurări de sănătate.

În cadrul acestui program de screening a fost elaborat un Registru Național al Pacienților cu Hepatite Virale (SEES) ân care vor fi introduse datele pacienților detectați prin screening și evaluați ulterior de către medicii specialiști. ”Analiza acestor date va reprezenta o valoroasă sursă pentru politicile publice de sănătate prin recomandări specifice derivate din aceste date, propunerea unor intervenții sociale și strategii de sănătate publică în această arie”, a afirmat prof. dr. Liana Gheorghe, medic primar gastroenterologie, șef secție Gastroenterologie 3 – Hepatologie din Institutul Clinic Fundeni București, coordonatorul proiectului. Specialistul a oferit mai multe detalii despre importanța proiectului în contextul în care România și-a asumat obiectivele Strategiei sectoriale în Sănătate a OMS de Eliminare a Hepatitelor Virale ca Amenințare pentru Starea de Sănătate a Populației la nivel Mondial prin Planul – Cadru Național Privind Controlul și Eliminarea Hepatitelor Virale.

“Obiectivul major al acestui proiect este furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C din regiunile de dezvoltare Sud Muntenia și Sud-Vest Oltenia. În paralel se desfășoară un proiect similar <<LIVE(RO)2 – EST>> dedicat regiunilor de dezvoltare Nord – Est și Sud – Est.  Programul de screening se va desfășura prin medicii de familie – principalii furnizori de servicii medicale de testare și prevenție- care vor dori să se alăture proiectului. Testarea a debutat la începutul lunii iulie 2021 în câte un județ din fiecare regiune de dezvoltare – pentru început, Argeș și Dolj. Testarea pentru depistarea infecției cu virusuri hepatitice B și C se va realiza prin teste rapide din sânge capilar – o metodă atraumatică, ușor acceptată, asemănătoare determinării glicemiei, ce detectează antigenul HBs (AgHBs) și anticorpii anti-hepatită C (anti-HCV). Sunt testele de screening recomandate de toate ghidurile societăților și organizațiilor profesionale (EASL, AASLD, APASL, WHO) Testarea se efectuează în cabinetul medicului de familie, durează mai puțin de 15 minute, iar rezultatul este disponibil și comunicat pacientului pe loc. În cazul unui rezultat pozitiv, pacientul va fi programat la un consult de specialitate în unul dintre Centrele de Prevenție înființate prin proiect. În cadrul acestui consult vor fi extinse investigațiile (analize, profil viral, viremie), va fi evaluat stadiul afecțiunii prin ecografie abdominală și elastografie hepatică și vor fi stabilite recomandările terapeutice”,  a declarat prof. dr. Liana Gheorghe.

Populația tintă: persoane din categoriile cu risc crescut din zonele unde se desfășoară proiectul

Categoriile populaționale cu risc crescut de infecții virale hepatitice sunt reprezentate de persoanele cu vârsta peste 45-50 de ani, persoanele care au suferit transfuzii de sânge sau produse de sânge înainte de 1992, cele care au suferit (multiple) intervenții chirurgicale sau stomatologice, femeile cu întreruperi de sarcină înainte de 1990, persoane aflate în hemodializă, persoane care își injectează droguri intravenossau care au tatuaje/piercing, persoane care au executat pedepse cu privare de libertate, categorii profesionale expuse (personal medico-sanitar, lucrătorii în servicii publice) etc.

“Aceste persoane trebuie avertizate asupra riscului crescut de infecție cu virusuri hepatitice, informate și motivate să se testeze. Cu sprijinul medicilor de familie dorim să facem cunoscute aceste categorii populaționale cu risc crescut și putem orienta screeningul în această direcție. O altă direcție de acțiune în cadrul proiectului este identificarea persoanelor infectate ce provin din grupuri vulnerabile sau din zone rurale izolate, greu accesibile. În identificarea acestor categorii ne va ajuta și partenerul nostru din cadrul proiectului, ARAS, un ONG cu o vastă experiență în domeniul social”, a mai adaugat managerul proiectului.

Proiectul este realizat cu implicarea medicilor specialiști gastroenterologi, de medicină internă, medicină de laborator, imagistică medicală, asistenților medicali – toți reprezentând o parte importantă a echipei.

Pentru a face parte din proiect, medicii de familie sunt selectați printr-un proces transparent de afiliere, iar medicii specialiști din Centrele de prevenție vor fi, de asemenea, selectați conform procedurilor de recrutare în vigoare.

Anterior accesării acestui proiect a existat un program de formare a personalului medical din România, finanțat tot prin fonduri europene. Prin  proiectul LIVE(RO) 1 – Formarea personalului medical din România pentru screeningul populațional al infecțiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D au beneficiat de cursuri de formare 349 de medici din specialitățile medicină de familie și gastroenterologie de la nivelul întregii țări.

România, pe locul doi în Europa la decesele provocate de bolile hepatice

Conform datelor raportate de OMS, România se află printre primele locuri în ceea ce privește decesele provocate de bolile hepatice, locul doi la nivel european, respectiv locul patru la nivel mondial. “Cetățenii trebuie să fie în primul rând conștienți cu privire la existența acestor boli, la modalitatea de transmitere, dar și la riscurile asociate hepatitelor B și C sau a coinfecției B plus Delta netratate. Din datele pe care le avem putem vorbi, la nivelul României, despre un număr estimativ de peste un milion de persoane infectate cu virusuri hepatitice B/D și C care nu sunt, însă, depistate. Ucigașul tăcut, șa cum este numită hepatita, se refera tocmai la dificultatea diagnosticării, mai ales în zonele rurale sau în cazul categoriilor defavorizate, care nu obșnuiesc să-și faca analize medicale periodice. Există un mare procent de persoane infectate <nevăzute>. Cu alte cuvinte, sunt oameni aflaţi în stadii variate ale bolii, care nu ştiu că au această afecţiune. Iar depistarea apare, din păcate, când este prea târziu și nu se mai poate interveni pentru salvarea vieții acestora”, a avertizat prof.dr. Liana Gheorghe.

Proiectul LIVE(RO)2-SUD este, de fapt, și o modalitate prin care se dorește conștientizarea publicului larg din zonele unde se desfășoară programul, și nu numai, asupra problematicii hepatitelor virale B/D si C și a importanței testării, chiar în absența simptomelor. Lipsa unor semne vizibile de boală nu înseamnă neapărat o stare de sănătate bună, iar apelul la controale periodice pentru a depista la timp afecțunile hepatice virale este doar unul dintre indemnurile campaniei.

Hepatita B se poate ține sub control prin tratamente eficiente, iar Hepatita C este vindecabilă. Progresele în domeniul medical sunt reale și ne ajută enorm, însă principala problemă este identificarea persoanelor infectate. Astfel, singura soluție este testarea.

Implicarea specialiștilor în sănătate, „cheia” opririi răspândirii virusurilor hepatitice în România

Conform datelor statistice actuale, hepatitele virale B și C provoacă peste 1,34 milioane de decese pe an, mai mult decât HIV/SIDA, malaria sau tuberculoza, prin cancer de ficat sau ciroză și complicațiile acesteia – stadii finale ale infecțiilor cronice virale. Din păcate, există foarte mulți pacienți nediagnosticați care trăiesc cu aceste afecșiuni, dar care nu sunt conștienț de statusul lor infectat.

Coordonatorul Proiectului LIVE(RO)-2 SUD reafirmă necesitatea implicării tuturor specialiștilor din sistemul de sănătate, pentru că „împreună putem stopa răspândirea virusurilor hepatitice și putem ajunge să controlăm această problemă de sănătate publică Suntem medici și ne facem în fiecare zi datoria de a încerca să ajutăm oamenii. Este mai ușor și mai eficient să previi decât să tratezi. Prin proiectul LIVERO-2(SUD) vom testa 120.000 de persoane. Acesta este primul proiect de testare de această anvergură implementat în România. Este un pas important spre atingerea obiectivelor naționale prin care ne dorim să stopăm transmiterea virusurilor hepatitice și, în final, eradicarea hepatitelor virale B si C”.

În paralel cu Proiectul LIVERO 2-SUD, un program similar de testare va acoperi zona de est a României, mai precis regiunile Nord-Est și Sud-Est. Detalii despre proiectul LIVERO 2-EST pot fi gâsite pe site-ul www.livero2-est.umfiasi.ro și pe pagina de facebook https://www.facebook.com/Livero-2-EST-107135921210467/ .

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: