Politici de Sanatate

Starea spitalelor ar trebui să fie prioritară

15 decembrie
16:53 2022
Starea spitalelor ar trebui să fie prioritară

Interviu cu Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova.

Pentru orice administrație, starea spitalelor ar trebui să fie prioritară, atrage atenția primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu. Cu un contract proaspăt semnat pentru proiectarea Spitalului Regional de Urgență la Craiova, primarul orașului caută soluții pentru a investi în continuare în dezvoltarea infrastructurii din sănătate, dar și pentru a atrage tinerii medici către zonele mai puțin dezvoltate sau pentru a-i convinge să rămână în țară. 

 

Ce rol ocupă sănătatea în Strategia integrată de dezvoltare urbană a Polului de creștere Craiova? Care sunt principalii indicatori luați în calcul pentru a fi îmbunătățiți? 

Pentru mine și echipa mea din administrația locală, sănătatea a fost un domeniu prioritar. În mandatul trecut am reușit să finalizez un spital municipal cu patru corpuri, pe o suprafață de peste 9.000 de metri, primul construit în România de o autoritate locală, după Revoluție. Concomitent am investit în toate corpurile din cele trei unități medicale care aparțin de primăria Craiova: Spitalul Clinic Filantropia, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“ și Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie. Toate sunt la standarde europene, cu camere dotate cu plasme, frigider, mobilier nou și aparatură de ultimă generație. Pentru toate aceste investiții am folosit atât fonduri europene, guvernamentale, cât mai ales de la bugetul local. Și acum continuă investițiile, urmând să inaugurăm un ambulatoriu complet reabilitat la Filantropia și să finalizăm reabilitarea termică la Victor Babeș.

Deși rețeaua medicală este diversificată în raport cu alte județe (potrivit datelor oficiale), există o serie de probleme ale unităților din domeniul public, cum ar fi starea avansată de degradare a clădirilor și lipsa aparaturii medicale moderne, mai ales în mediul rural. Ce măsuri se pot implementa, pe termen scurt/mediu/lung, pentru remedierea acestor aspecte?

Trebuie făcute investiții. Toți ne tratăm în spitalele românești, iar eu, atunci când decid o investiție într-un spital mă gândesc că, poate, chiar cineva din familia mea va avea nevoie de această investiție. Pentru orice administrație, starea spitalelor ar trebui să fie prioritară. Din păcate, spitalele aflate în grija Ministerului Sănătății nu se bucură de aceeași atenție. Spitalul numărul 1 din Craiova, care aparține acestei entități, are nevoie de investiții masive, care se lasă așteptate.

Numeroase județe se confruntă cu descreșteri continue ale forței de muncă și cu un deficit de asistenți și medici pentru anumite specialități. Ce pârghii are la dispoziție administrația locală pentru atragerea unui număr mai mare de medici specialiști pentru acoperirea deficitelor?

Când se scot posturi la concurs pentru medici sau asistente concurența e mare, poate și fiindcă avem aici Universitatea de Medicină și Farmacie. Ca ministru al Muncii am dat o atenție deosebită salarizării personalului medical, tocmai pentru a-l reține în țară. Ca primar, împreună cu Agenția Națională pentru Locuințe, lucrăm la un proiect care presupune construcția a câteva sute de locuințe de serviciu care vor fi gata în trei ani, tocmai pentru a le da medicilor și asistentelor, dar nu doar lor, un motiv în plus să rămână în țară.

Spitalul Regional de Urgență Craiova, pentru care s-a semnat recent contractul de proiectare, este important pentru întreaga regiune, care a fost destul de ocolită în ceea ce privește dezvoltarea, prin PNRR, a unei infrastructuri medicale spitalicești. Cum afectează pacienții din regiune aceste inegalități în accesul la servicii de sănătate?

Oltenia a fost mereu vitregită atunci când a fost vorba de fonduri guvernamentale, comparativ cu alte regiuni. Cu largul concurs al fostului ministru Cristian Ghinea, am fost scoși și din PNRR, unde voiam să depunem proiectul pentru un spital regional de pediatrie. Îl vom face, pentru că acum căutăm altă soluție de finanțare. În ceea ce privește Spitalul Regional de Urgență Craiova, a început deja proiectarea lui. Și aici au fost întârzieri în pregătirea documentației, din partea Guvernului, deși pornise cu avans față de celelalte. Sperăm să recuperăm această întârziere, însă.

 

Spitalul Regional de Urgență va avea peste 800 de paturi și 19 săli de operație

Potrivit documentației, Spitalul va avea șapte niveluri – cinci etaje, parter şi subsol, cu o amprentă de 32.800 de metri pătraţi. Suprafaţa desfăşurată va fi de 165.000 de metri pătraţi. Spitalul va avea 807 paturi, plus 60 paturi de urgență, bloc operator cu 19 săli de operaţie, oncologie de zi, 52 de cabinete pentru medicina ambulatorie de specialitate şi 23 de unităţi de imagistică medicală.

În afară de spaţiile pentru asistenţă medicală şi unităţi de primiri urgenţe, spitalul va avea aproape 5.000 metri pătraţi pentru spaţii de învăţământ, sală virtuală, sală de resuscitare, săli pentru training computerizat.

Conform datelor prevăzute în studiul de fezabilitate și contractul de finanțare, lucrările de construire a SJU CRAIOVA vor dura 48 de luni. Obiectivul de investiții „Construire Spital Regional de Urgență Craiova” are o valoare totală de 2.847.124.805,37 lei (cca. 603 milioane de euro) și este finanțat prin POR 2014-2020 și POS 2021-2027.

 

de Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: