Politici de Sanatate

Stabilirea priorității în investiții – cheia optimizării sistemului oncologic

10 noiembrie
12:21 2015
Stabilirea priorității în investiții – cheia optimizării sistemului oncologic

Interviu cu prof. univ.dr. Alexandru Eniu, președintele Comitetului ESMO pentru țările emergente și șeful secției Spitalizare zi, Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuță”

Costul medicamentelor oncologice, atât în Europa, cât și în Statele Unite ale Americii, a devenit o problemă din ce în ce mai mare. De multe ori, experții au atras atenția că prețurile au crescut extrem de mult și că, deseori, beneficiile medicamentelor nu justifică sumele percepute. Vorbim de o presiune foarte mare asupra sistemelor de sănătate din toată lumea. Pentru a optimiza folosirea medicamentelor cu adevărat eficiente, Societatea Europeană de Oncologie Medicală (ESMO) a publicat o scală a magnitudinii beneficiului clinic. Acest instrument poate fi de mare ajutor României, în procesul de îmbunătățire a managementului cancerului.

Ce presupune, mai exact, această scală a magnitudinii beneficiului clinic?

Răspunde nevoii de ierarhizare, de stabilire a priorităților. Sunt multe intervenții, medicamente noi sau regimuri de medicamente discutate, dintre care unele aduc un beneficiu mai mare, altele un beneficiu mai mic, iar această scală, la care ESMO a lucrat doi ani și jumătate, ia toate medicamentele noi care au fost aprobate de EMA și analizează studiile pe baza cărora au fost aprobate, în termeni de supraviețuire fără semne de boală, toxicitate, beneficiile aduse calității vieții ș.a.m.d. Toate aceste criterii sunt puse într-un model statistic foarte complicat pe baza unor tabele, iar în final medicamentele noi primesc o notă. Dacă discutăm de tratamente curative, gradarea este cu litere – A, B, C – unde A este cel mai important. Dacă discutăm despre medicamente adresate pacientului cu boală metastatică, unde vindecarea nu este, de multe ori, posibilă, avem alte criterii de creștere a supraviețuirii, de la 1 la 5, 5 fiind cel mai bun. Această scală este folosită atunci când un medicament este aprobat de EMA, medicamentul este gradat de un comitet special al ESMO, iar această gradare va fi inclusă în ghidurile de tratament. De asemenea, pe baza rezultatului va fi emisă o recomandare pentru o rambursare prioritară.

Practic, această scală vine în ajutorul ANM-ului…

Exact, pentru a stabili o ierarhie a lucrurilor. Iată că și noi avem o serie de medicamente care se află pe lista de așteptare pentru care se inventează tot felul de criterii. Această scală ține cont strict de eficacitatea medicamentului, dar exclude discuția despre cost, pentru că la nivel european sunt foarte multe moduri în care prețul este stabilit și atunci nu putea emite o recomandare unitară. Deci, din punct de vedere medical, scala ne spune care este cel mai bun medicament care primește cele mai mari recomandări pentru a fi rambursat cu prioritate. Bineînțeles, toate medicamentele aprobate de EMA aduc un beneficiu, la unele este mai mare, la altele, mai mic și, dacă nu ai bani pentru toate, trebuie să stabilești o serie de priorități, iar această scală este un mod de a ierarhiza.

Iar nevoia de a stabili priorități este cu atât mai mare, ținând cont de costurile foarte mari ale noilor terapii în cancer…

Sigur. Ele pun o foarte mare presiune pe sistemele de sănătate. Toate sunt bune, pentru că sunt aprobate, dar contează foarte mult și momentul în care apare un medicament. Este posibil ca peste două luni să fie aprobat un alt medicament, care aduce mult mai multe beneficii și de aceea este important să faci o analiză pentru a vedea unde trebuie investit.

Cum stă România în ceea ce privește rambursarea noilor medicamente oncologice?

Din fericire, în România tratamentele mai noi sau esențiale pentru anumite tipuri tumorale sunt rambursate și pacienții au acces la ele, dar în ultimii 4-5 ani, practic niciuna dintre terapiile noi nu a fost inclusă pe lista de rambursare și, în acest caz, avem o întârziere destul de importantă. Pe de altă parte, este și o oportunitate. Dacă am face lucrurile cum trebuie, am putea selecta din toate aceste medicamenete care au fost lansate pe piață în ultimii cinci ani pe cele care sunt cu adevărat importante.

În ultima vreme, se discută foarte mult de medicamentele imuno-oncologice și de faptul că puține țări din Europa au acces la ele. Evident, România nu se numără printre ele, nu?

Nu, deocamdată nu avem niciunul dintre aceste medicamente. Nu știu când o să avem și, din acest motiv, pierd zile și nopți încercând să conduc comitetul acesta al ESMO pentru țările emergente. Vrem să schimbăm lucrurile și la noi în țară, dar și celelalte țări care au această problemă.

Practic, la noi pacienții au acces la imunoterapie prin intermediul unor studii clinice?

Da, singurii pacienți care beneficiază de imuno-oncologice sunt cei care participă la studii clinice. Este trist că cercetarea clinică are o imagine atât de proastă în România. Din fericire, am ajuns la nivelul de a fi acceptați în studii internaționale multicentrice, aprobate de comitetele de etică din America, Germania, Elveția, România și multe altele. Este un mare avantaj pentru România să participe, în primul rând pentru că ești obligat să crești acel good clinical practice, iar în al doilea rând pentru că alternativele terapeutice reprezintă un câștig pentru pacienți. Sunt două brațe în studiul clinic — brațul standard și cel experimental. Brațul standard este cel care reprezintă cea mai bună alternativă pentru pacient în acea situație, iar brațul experimental este ceva ce credem că poate este mai bun decât tratamentul standard. Astfel, pacientul are acces la o evaluare mult mai riguroasă, de multe ori tumora este trimisă în străinătate pentru a fi confirmate anumite mutații genetice. De asemenea, dacă pacientul este inclus în brațul standard, el are acces la ce-i mai bun în momentul acela, iar dacă participă în brațul experimental poate are șansa să beneficieze de ceva ce se va demonstra peste doi-trei ani că este mai bun.

Dacă la accesul la terapii lucrurile merg cât de cât, în privința accesului la radioterapie nu stăm deloc bine…

Așa este. Avem foarte puține centre și o parte dintre acestea nu funcționează din varii motive. Este clar că este nevoie de mult mai multă aparatură decât este în momentul de față. Iar radioterapia nu costă atât ca investiție, pe cât costă întreținerea aparatelor. Este scump să întreții, dar investiția trebuie făcută, pentru că altfel costurile pacienților netratați la timp sunt mult mai mari decât costurile unui tratament eficient. Stakeholderii ar trebui să înțeleagă acest lucru și să investească acolo unde trebuie. La Cluj s-au făcut o serie de analize și de proiecte de dezvoltare a rețelei naționale de radioterapie, nu știu câte dintre acestea s-au concretizat, dar în mod cert avem mult de lucrat în acest domeniu.

Problemele sunt multe în oncologia românească. Ce soluții vedeți dvs. la acestea?

Radioterapia, programul național de cancer, trebuie să funcționeze foarte bine, altfel nu poți măsura ceea ce faci, nu ai nicio idee unde te situezi și nici cât de eficient ești. Este esențial să cunoaștem aceste lucruri, pentru a ne da seama dacă progresăm sau stăm pe loc. Sigur că sunt importante și programele de prevenție, dar problema cu prevenția și cu screeningul este că durează 20 de ani până când se văd rezultatele, dar asta nu înseamnă că nu trebuie demarate.

Din punct de vedere medical, scala ne spune care este cel mai bun medicament care primește cele mai mari recomandări pentru a fi rambursat cu prioritate. Bineînțeles, toate medicamentele aprobate de EMA aduc un beneficiu

Este posibil ca peste două luni să fie aprobat un alt medicament, care aduce mult mai multe beneficii și de aceea este important să faci o analiză pentru a vedea unde trebuie investit.

Pacientul are acces la o evaluare mult mai riguroasă, de multe ori tumora este trimisă în străinătate pentru a fi confirmate anumite mutații genetice. De asemenea, dacă pacientul este inclus în brațul standard, el are acces la ce-i mai bun în momentul acela.

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: