Politici de Sanatate

SSIMA RE: Imagine Healthcare – medicina viitorului, bazată pe inovație și digitalizare

26 octombrie
13:42 2022
SSIMA RE: Imagine Healthcare – medicina viitorului, bazată pe inovație și digitalizare

Digitalizarea spitalelor, chirurgia robotică, medicina viitorului bazată pe inteligență artificială și siguranța în unitățile medicale s-au numărat printre temele dezbătute în cadrul Conferinței Internaționale de Tehnologie Medicală SSIMA RE:Imagine Healthcare, cel mai mare eveniment de profil din Europa de Est, care a avut loc la Oradea.

România are nevoie urgentă de actualizarea normelor și ghidurilor de întreținere a spitalelor, precum și de o actualizare a legislației care să permită angajarea unor echipe tehnice specializate în întreținerea aparaturii medicale, inclusiv ingineri medicali, au concluzionat experții internaționali. Reprezentanți ai spitalelor din Israel care au luat parte la eveniment și-au oferit sprijinul să lucreze cu specialiști români la actualizarea ghidurilor și normelor de întreținere a unităților medicale. Totodată, specialiștii sau inginerii medicali din spitalele israeliene partenere și-au declarat intenția de a pregăti în unitățile medicale din țara lor primii ingineri medicali care, întorși în România, să lucreze în spitale și să ofere training la rândul lor.

„Rolul unui inginer medical este la fel de important în ecosistemul unui spital precum cel al oricărui medic. Un astfel de specialist se asigură că totul este în bună funcționare, astfel încât să nu asistăm neputincioși la evenimente tragice precum cele din perioada pandemiei, când secții de terapie intensivă au fost afectate de incendii”, a afirmat dr. Elena Ovreiu, organizator al Conferinței SSIMA 2022.   Proiectul privind crearea unor echipe tehnice în spitale, ce prevede ca în cel mult un an să fie pregătită o primă echipă de 10 ingineri tehnici care să-și desfășoare activitatea în 1-2 spitale-pilot, există la Ministerul Sănătății, dar discuțiile pe marginea lui au fost amânate, în ultimii ani. Proiectul ar beneficia de sprijinul specialiștilor din spitalele israeliene, unde ar urma să fie pregătiți acești ingineri medicali.

„Trebuie să creăm o infrastructură și soluții personalizate pentru fiecare țară, împărtășind din cunoștințele noastre. Una dintre soluții e să pregătim ingineri pentru spitalele din România. Noi deținem know-how-ul pentru a construi un sistem fezabil, care să ofere serviciile medicale și siguranța de care oamenii au nevoie”, a declarat prof. Alon Wolf, vicepreședinte Universitatea Technion din Israel.

Prezența personalului tehnic în spitale, medici familiarizați cu tehnologia și investițiile în tehnologie sunt recomandările experților internaționali pentru digitalizarea sistemului de sănătate din România, începând cu crearea bazelor de date medicale ale pacienților.

„Progresul clar este spre inteligența artificială. De aceea, este obligatoriu să se investească în cercetare. Dezvoltarea tehnologiilor digitale în medicină ar trebui să fie una dintre prioritățile autorităților. Aceasta ajută nu doar la digitalizarea sistemului de sănătate din România, rămas cu mult în urmă față de țările dezvoltate, dar și la păstrarea în țară a medicilor și IT-știlor. România are potențial în acest domeniu și poate juca un rol important la nivel global”, a afirmat și antreprenorul George T. Haber, unul dintre românii de succes din SUA.

Hub de inovație medicală

În cadrul conferinței SSIMA 2022 a fost lansat hubul BIOdyssey, primul hub de inovație medicală pentru susținerea start-upurilor din domeniu, pentru a crea un ecosistem de inovație în MedTech în România, conectat direct la ecosistemele de inovație din Israel, Silicon Valley, Japonia și nu numai. Hubul este fondat de experți în domeniu de la Universitatea Technion din Israel, Universitatea Stanford și Universitatea Politehnica din București și cu suportul Fundației Româno-Americane, ce va oferi programe performante educaţionale pentru a construi start-upuri de la identificarea ideii până la implementare. BIOdyssey se adresează în special tinerilor care doresc să dezvolte o afacere în domeniul medtech și care au nevoie de suport atât educațional, cât și, într-o etapă ulterioară, financiar, prin două programe pe care le va pune la dispoziția lor. Astfel, în prima etapă – Germination, participanții la program vor avea acces la metodologia predată de peste zece ani la Universitatea Technion, prin care anual sunt create în Israel zeci de start-upuri de succes. Dacă în prima etapă vor fi identificați tinerii cu potențialul cel mai mare, în cea de-a doua, numită Acceleration, proiectele lor vor fi susținute pentru a fi transformate efectiv în afaceri.

„Pe baza metodologiei, participanții la hub vor fi încurajați să identifice o problemă reală în sistemul de sănătate din România, cu impact asupra vieții tuturor, și să propună o soluție tehnică. Vor avea cinci luni la dispoziție să lucreze cu mentorii incluși în program pentru a implementa soluția propusă. Nu toți cei care vor ieși din acest hub vor lansa un start-up imediat, dar vor învăța care sunt pașii în acest sens”, a explicat dr. Elena Ovreiu.

Hubul BIOdyssey își va începe activitatea în luna octombrie 2022, mai întâi în București ca program-pilot, urmând a fi extins și în restul țării. Înscrierile pentru primul program sunt deschise. Mai multe informații, precum și formularul de aplicare, sunt disponibile pe www.BIOdyssey.eu.

Proiectul beneficiază și de suportul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, care s-a angajat să identifice sursele de finanțare necesare de la buget, din fonduri europene și PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență). În plus, autoritățile promit modificarea legislației pentru start-upuri inovatoare, proces în care se au în vedere modelele deja existente în țări precum Olanda și Irlanda, cu o puternică tradiție antreprenorială. „Vom stabili ce modificări sunt necesare. De exemplu, putem crea pârghii prin care angajații unui start-up să aibă opțiunea de a deveni acționari în firmă, un mecanism deja banal în Occident, pentru că o companie la început de drum nu are bani să își motiveze suficient salariații, astfel că, devenind acționari, aceștia vor fi cointeresați să dezvolte firma. În Codul Fiscal este prevăzut acest lucru, dar mecanismul de aplicare este foarte greoi și trebuie schimbat”, a explicat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Reformarea sistemului de sănătate

Excelența Sa Reuven Azar, ambasador al Israelului în România începând cu data de 7 septembrie a.c., consideră că două dintre soluțiile la îndemână pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate sunt „capitalizarea talentului tinerilor cercetători și crearea unui ecosistem de inovație”.

„Israelul are o experiență importantă cu reformarea sistemului. Trebuie să adaptăm regulile economiei la realitate, să cream un mediu care să fie productiv în termeni de sănătate, dar și să creeze capabilități pentru ca sectorul medical să se dezvolte din punct de vedere comercial. Colaborăm cu autoritățile române pentru a vedea cum putem ajuta la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România. Însă, în primul rând, trebuie să înțelegem peisajul românesc atât la nivel național, cât și regional, pentru a putea identifica cele mai bune oportunități de colaborare”, a declarat ES Reuven Azar.

 Implementarea inovațiilor științifice și a soluțiilor tehnologice

„Lumea este într-o continuă schimbare, iar știința, tehnologia și inovația revoluționează medicina la un nivel de neimaginat chiar și față de acum 20 de ani. Efectele acestor transformări sunt majore și au impact direct asupra vieții noastre de zi cu zi. Rolul decisiv al mediului academic în formarea abilităților noilor generații este incontestabil, pentru că implicarea acestui sector aduce un bagaj științific autentic la dezbaterile pe teme de actualitate. Implementarea inovațiilor științifice și a soluțiilor tehnologice pentru realizarea Agendei de dezvoltare durabilă și redresarea post-COVID-19 necesită însă o cooperare extinsă”, a transmis președintele Klaus Iohannis participanților la conferința SSIMA 2022.

 A VI-a ediție a Conferinţei Internaţionale de Tehnologie Medicală SSIMA Re: Imagine Healthcare a fost organizată de Şcoala Internaţională de Imagistică cu Aplicaţii în Medicină (SSIMA), în parteneriat cu Primăria Oradea şi cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, şi s-a desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României şi sub egida prestigioasei societăţi profesionale din acest domeniu, The Medical Image Computing and Computer Assisted Intervention Society (MICCAI).

de Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: