Politici de Sanatate

„Sportul, aliatul de nădejde în controlul diabetului și prevenirea complicațiilor”

13 decembrie
17:42 2018
„Sportul, aliatul de nădejde în controlul diabetului și prevenirea complicațiilor”

Majoritatea persoanelor diagnosticate cu diabet au senzația că viața lor, din acel moment, va fi complet schimbată, și nu neapărat în bine. Încep să se informeze, să întrebe peste tot, încep să se teamă de „groaznica” glicemie și, automat, să evite orice ar putea să determine o fluctuație a acesteia, inclusiv activitățile sportive. Dar sportul poate reprezenta, în cazul multora, colacul de salvare. Centrul Antidiabetic vă prezintă povestea lui Ionuț Drăgan, care, de 23 de ani, de când a fost diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1, participă la competiții de triatlon, duatlon, ciclism și alergare.

Ionuț a fost diagnosticat la 16 ani și, deși a fost un moment crunt pentru întreaga familie, neavând prea multe informații la momentul respectiv, el a mers mai departe. Viața activă, organizată, pe care o dusese până atunci, l-a ajutat însă. S-a autoeducat, a învățat ce înseamnă să trăiești cu diabetul, cum să îl gestionezi cât mai bine. „Fac cam tot ce îmi doresc. Odată ce ai învățat să gestionezi boala, nu cred ca mai este o problemă să trăiești cu diabet. A trecut atât de mult timp de când am fost diagnosticat încât nici nu mai știu cum este viața fără diabet”, afirmă Ionuț, care nu a renunțat niciodată la sport, ci chiar l-a transformat într-un stil de viață.

Sportul „de performanță” l-a atras din momentul în care a văzut o fotografie cu un ciclist de la Team Novo Nordisk, echipa profesionistă de ciclism formată din persoane diagnosticate cu diabet zaharat tip 1, și, mai ales, mesajul pe care îl transmitea – „Changing Diabetes”. Așa a venit, cumva firesc, dacă ne gândim la firea lui activă, și formarea echipei Sports & Diabetes, care are în prezent 11 membri. „Participăm la diverse competiții de ciclism, alergare, duatlon și triatlon și dorim să încurajăm cât mai multe persoane cu diabet să facă sport. Activitatea fizică este cel mai mare aliat al sănătății fizice și psihice optime. M-a bucurat foarte mult când un părinte mi-a spus că fiul lor face sport datorită mie, iar asta m-a determinat să fac și mai mult de atât”, mărturisește Ionuț.

„Rețeta” lui Ionuț Drăgan

„Am învățat, în timp, cum să-mi mențin glicemia în limite normale, mă testez tot timpul înainte, în timpul şi după antrenament, în funcţie de timpul, de efortul depus, am învățat câţi carbohidraţi să mănânc și cum să-mi ajustez dozele de insulină. De când port o pompă de insulină conectată la un senzor de glicemie CGM, totul este mult mai simplu, îmi permite o ajustare mai fină a tratamentului, iar senzorul este un avantaj considerabil, ceea ce îmi permite suplimentarea cu carbohidrați în funcție de glicemie și de trendul ei”.

„Nicio persoană cu acest diagnostic vechi (de ani de zile), ca în cazul meu, sau recent nu trebuie să se lase descurajată de oscilațiile glicemice care apar frecvent în diabet și să încerce în fiecare zi, atât prin alimentație, stil de viață și, nu în ultimul rând, prin mișcare, să încerce în fiecare zi să le combată. Sportul ne ajută pe toți, cu diabet sau nu, să avem mai multă încredere în noi, să fim mai ordonați, echilibrați și, mai ales în contextul diabetului zaharat, acesta este un aliat de nădejde în controlul afecțiunii și în prevenția complicațiilor, care se pot instala pe termen lung”.

Autor: Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: