Politici de Sanatate

Spitalul Medicover a organizat cursul “Rezonanţă magnetică şi  ecografie în patologia umărului”

08 iunie
07:00 2015

Spitalul Medicover a organizat, în perioada 18-19 aprilie, cursul “Rezonanţă magnetică şi ecografie în patologia umărului”, cu sprijinul Societăţii de Imagistică Musculoscheletală din România.

Cursul de imagistică în patologia umărului a abordat două modalităţi de evidenţiere a patologiei acestei regiuni: imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM) şi ecografie. Pe parcursul a două zile, cursul a reunit medici din diferite specialităţi: imagistică, ortopedie, recuperare, kinetoterapie, reumatologie, realizând în acest fel un abord multidisciplinar în procesul de diagnosticare a problemelor regiunii scapulo-humerale. Dintre lectori îi amintim pe conf. dr. Vladimir Ene – preşedintele Societăţii de Rezonanţă Magnetică din România, şi pe dr. Sorin Ghiea – preşedintele Societăţii de Imagistică Musculoscheletală din România, fiind şi reprezentanţii echipei Departamentului de imagistică de la Spitalul Medicover.

Focusul a fost pe imagistica umărului, în special rezonanţă magnetică şi ecografie, evidenţiindu-se şi alte modalităţi de investigare, cum ar fi radiografia şi computer-tomografia, precum şi investigaţii mai laborioase, cum ar fi artrografia IRM. Au fost discutate în amănunt indicaţiile metodelor în funcţie de patologia pacientului sau de diagnosticul clinic, precum şi modalităţile de a ajunge în cel mai scurt timp la un diagnostic corect, ţinându-se seama şi de cel mai bun raport cost-beneficiu.

Au fost discutate, de asemenea, protocoale de investigaţii în imagistică prin rezonanţă magnetică, după ghiduri europene, astfel încât o uniformizare şi o standardizare a examinărilor să permită o optimizare a fluxului de pacienţi. Aceste lucruri, precum şi patologia bine structurată în cursul teoretic, au fost aprofundate la workshopuri dedicate, unde au fost discutate cazuri reale, de la diagnosticul imagistic până la tratament, inclusiv cu imagistică postoperatorie. Cazurile prezentate au fost alese riguros în scop didactic, iar prezentările au fost interactive, scopul fiind ca la finalul cursului participanţii să poată efectua şi interpreta examinări de bază ale regiunii umărului.

Alegând cea mai bună metodă imagistică, în funcţie de suspiciunea clinică, se poate obţine cu minimul de investigaţii un diagnostic corect şi rapid.

S-a accentuat pe parcursul cursului, dar şi la sesiunea de aplicaţii practice (hands-on) ideea utilităţii şi importanţei ecografiei în patologia umărului, aceasta fiind o metodă ieftină, rapidă şi cu mare posibilitate diagnostică, mai ales în mâini experimentate. În timpul sesiunii hands-on, participanţii la curs au avut ocazia să exerseze noţiunile teoretice prezentate la partea de teorie şi să efectueze sub supravegherea lectorilor ecografii de umăr după un algoritm simplu, standardizat şi uşor repetabil, cu ajutorul unor ecografe ultraperformante.

Deşi cursul a fost axat pe diagnosticul imagistic, nu s-au uitat totuşi noţiunile de bază ale diagnosticului clinic, precum şi cele de tratament şi recuperare, elemente ce au închegat un curs cu abord multidisciplinar.

Discuţiile şi întrebările din timpul cursului au realizat în mod constructiv o imagine de ansamblu a patologiei umărului şi au permis, de asemenea, contacte interdisciplinare între medici de specialităţi diferite, cu îndepărtarea barierelor între specialităţi şi găsirea unui limbaj comun imagist-ortoped-reumatolog-medic de re­cu­perare.

Dintre lectori îi amintim pe conf. dr. Vladimir Ene – preşedintele Societăţii de Rezonanţă Magnetică din România, şi pe dr. Sorin Ghiea – preşedintele Societăţii de Imagistică Muscu­lo­sche­le­tală din România, fiind şi reprezentanţii echipei Departa­men­tului de imagistică de la Spitalul Medicover.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: