Politici de Sanatate

Speranțele pacienților, în continuă scădere

30 noiembrie
10:16 2023
Speranțele pacienților, în continuă scădere

Interviu cu Gheorghe Tache, președinte Asociația Transplantaților din România.

Recent, a avut loc conferința „Transplantul, pacientul pre- și posttransplant și viața cotidiană a acestuia”, la care au participat persoane din toată țara. „Pacienții în status posttransplant au dificultăți cu accesul la anumite medicamente imunosupresoare, accesul la protecție socială este restricționat, listele de așteptare nu scad”, a atras atenția Gheorghe Tache. „Speranțele pacienților de a beneficia de o procedură de transplant sunt în continuă scădere”, a concluzionat acesta. 

Care sunt problemele cu care se confruntă pacienții cu transplant?

Să fii pacient cu insuficiență funcțională de organ vital supleată sau în așteptarea unei forme de supleere nu a fost niciodată ușor. Acum este parcă mai greu ca niciodată: speranțele sunt mai mari, dar parcă posibilitățile de împlinire a lor sunt tot mai sinuoase. Pacienții în status posttransplant au dificultăți cu accesul la anumite medicamente imunosupresoare, accesul la protecție socială este restricționat prin modul subiectiv de evaluare și încadrare în grad de handicap, listele de așteptare nu scad, dar speranțele pacienților de a beneficia de o procedură de transplant sunt în continuă scădere. Toate aceste aspecte au fost analizate în cadrul conferinței între cei trei actori principali ai sistemului medical: pacienți, medici, decidenți. Aceasta reprezintă modalitatea și soluția viabilă de a cunoaște situația reală a pacientului pre- și posttransplant și de a găsi, împreună, soluții la probleme.

Acest concept de întâlnire, inițiat de ATR în 2011 și derulat spre finele fiecărui an, are rolul de a prezenta și a cunoaște viața cotidiană
a pacientului pre- și posttransplant, cu împlinirile și greutățile ei, în decursul anului.

Conferința este un eveniment foarte important pentru pacienții participanți, temele puse în discuție fiind formulate la cererea și conform nevoilor exprimate de membrii ATR. Astfel, subiectele discutate au vizat accesul la servicii medicale în sistem public și privat, asigurarea medicației imunosupresoare la nivel național, vaccinarea pacienților în stare pre- și posttransplant, siguranța efectuării ședințelor de dializă, accesul echitabil la protecție socială pentru pacienții pre- și posttransplant.

Ce se poate face pentru ca pacienții transplantați să beneficieze de medicamente conform nevoilor?

Politica de preț al medicamentului trebuie modificată. Noi avem cel mai mic preț la medicamente. Suntem țară europeană, exportul intracomunitar este liber. Atât timp cât nu avem solicitări pe piață, surplusul de medicamente, care la noi, practic, este într-o proporție mult mai mare, merge la export. Fiecare pacient trebuie să semnaleze pe lipsamedicament@anm.ro unde a depus rețeta, care este doza, cantitatea de medicament imunosupresor care îi lipsește sau care întârzie. Nu este suficient să ne anunțe pe noi, asociația care îi reprezintă, ci trebuie să semnaleze astfel de situații autorităților cu atribuții în rezolvarea lor.

Sunt autorizațiile de nevoi speciale o soluție la lipsa medicamentelor?

Da, dar durează până ajung medicamentele la pacienți. A pune pe piață un medicament e un proces care durează, sunt dosare, sunt niște pași de urmat. Iar noi, având în vedere particularitatea afecțiunii noastre, nu putem să așteptăm. Noi ne dorim ca medicii din centrele de transplant să aibă timpul necesar pentru a-și desfășura activitatea, fără să dea telefoane, uneori sub presiune, pentru a afla unde se găsește un medicament.

de Valentina Grigore

 

ATR grupează și reprezintă interesele tuturor pacienților pre- și posttransplant, indiferent de tipul de transplant. Asociația are arie de cuprindere națională, funcționează din 1996 și are în rândurile ei peste 2.000 de membri.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: