Politici de Sanatate

Speranța de viață în UE este încă în creștere. Lansarea Raportului „Sănătatea pe scurt: Europa 2014”

04 decembrie
15:03 2014
Speranța de viață în UE este încă în creștere. Lansarea Raportului „Sănătatea pe scurt: Europa 2014”

Declarația comună a comisarul UE pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis și secretarul general al Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, Angel Gurria.

Suntem încântaţi să dezvăluim datele comparative asupra sistemelor de sănătate și de sănătate care acoperă toate cele 28 state membre ale UE, conținute în Raportul Sănătatea pe scurt: Europa 2014.

Raportul evidențiază principalele tendințe în starea de sănătate, cheltuielile de sănătate, inegalitățile din sănătate, factorii determinanți pentru sănătate și resursele, precum şi calitatea asistenţei medicale şi accesul la servicii de îngrijire. De asemenea, raportul  explorează  impactul crizei economice asupra sănătății.

Există multe descoperiri interesante în raport. De exemplu, speranța de viață este în continuă creștere în UE, ajungând la 79,2 ani, în medie, în 2012 (82,2 ani pentru femei și 76,1 pentru bărbați) – o creștere de 5,1 ani din anul 1990. Oricum, inegalitățile persistă, cu un decalaj de 8,4 ani între statele membre de pe prima şi ultima poziţie.

Capitolul privind cheltuielile de sănătate este extrem de relevant, deoarece, deși suntem în curs de ieşire din criza economică, presiunea exercitată asupra bugetelor de sănătate continuă în multe țări europene. Media cheltuielilor de sănătate în UE a fost de 8,7% din PIB în 2012. Cheltuielile de sănătate pe cap de locuitor a scăzut în medie cu 0,6% pe an, începând cu anul 2009, ajustat pentru inflație.

Țările care au redus cheltuielile de sănătate au făcut reduceri în special la taxele plătite la furnizorii de servicii medicale, la cheltuielile farmaceutice, la forța de muncă din sănătate și la salarii. Cu toate acestea, în ceea ce priveşte forța de muncă în UE, s-a observat că începând din anul 2000, numărul de medici pe cap de locuitor a crescut în toate țările UE, cu excepția Franței, unde a rămas constant, iar numărul de asistente medicale a crescut în toate ţările, mai puţin în două state membre.

Excesul de greutate şi obezitatea sunt fenomene îngrijorătoare pentru UE. 53% dintre adulți sunt în prezent, fie supraponderali, fie obezi. Obezitatea, care prezintă riscuri pentru sănătatea persoanelor mai mari decât în cazul celor supraponderale, afectează în prezent unul din șase adulți (16,7%) din UE, ceea ce înseamnă o creștere de la unul din opt, în urmă cu un deceniu, cu diferenţe considerabile între țări.

Această imagine de ansamblu a sănătății din Europa este un element important pentru dezbateri publice cu privire la politici de îmbunătățire a sănătății populației și a sistemelor de sănătate performante în întreaga Europă. Această perspectivă arată necesitatea unor politici și strategii la nivelul UE, care să promoveze un stil de viață sănătos, prevenţia, diagnosticarea precoce și tratamentul bolilor în țările care sunt rămase în urmă.

Marilena Frâncu

Sursa: European Commission

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: