Politici de Sanatate

Specialiștii susțin reintroducerea vaccinării HPV în Programul de Imunizare

27 ianuarie
16:57 2016
Specialiștii susțin reintroducerea vaccinării HPV în Programul de Imunizare

Medicii specialiști în boli infecțioase, obstetrică și ginecologie și medicina de familie susțin reintroducerea vaccinului împotriva infecției cu virusul papiloma uman (HPV) în Programul Național de Imunizare, ca metodă de prevenție a cancerului de col uterin, afecțiune care ucide  o româncă la fiecare patru ore. Concret, rata mortalității prin cancer de col uterin în România este de patru ori mai mare decât media europeană, explică specialiștii.

“Lucrurile nu s-au ameliorat în România în ceea ce privește cancerul de col uterin, deși avem un program de screening. Probabil că rezultatele acestui program se vor vedea peste mai mulți ani și tocmai de aceea este nevoie ca populația să conștientizeze importanța vaccinării HPV”, a declarat prof. univ. dr. Radu Vlădăreanu, vicepreședintele Societăţii Române de Obstetrică şi Ginecologie, în cadrul unei conferințe de presă organizată cu ocazia Săptămânii Europene de prevenire a cancerului de col uterin (24-30 ianuarie 2016).

Vaccinarea HPV nu mai este acoperită de stat, după eșecul campaniei din 2008. Până în prezent, doar 150.000 de fete au fost imunizate în România cu vaccinul anti-HPV, ceea ce înseamnă un procent de 2,3% din totalul populației țintă, a precizat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie. Tocmai de aceea, reintroducerea vaccinării HPV în Programul de imunizare este condiționată de existența unei acoperiri vaccinale suficient de mare, ceea ce înseamnă că este nevoia ca încrederea populației în beneficiile vaccinării să crească.

Dacă în anul 2008 nu se cunoșteau suficient de multe date privind siguranța vaccinului HPV, acum specialiștii susțin că există foarte multe informații care demonstrează că riscurile sunt minore, aceleași care apar în cazul utilizării oricărui vaccin.

“Au trecut 10 ani de la autorizarea primului vaccin anti HPV, cu patru valențe în Statele Unite.  În 2014, a apărut pe piața americană vaccinul cu nouă serotipuri, care este disponibil și în Europa începând cu iunie 2015. La nivel mondial, au fost imunizate până acum 200 de milioane de persoane. 65 de țări, ceea ce reprezintă 33% din statele lumii, au vaccinarea HPV inclusă în programe de vaccinare. Australia, Canada și Statele Unite fac eforturi și vaccinează inclusiv băieți”, a explicat conf. univ. dr. Daniela Piţigoi, specialist epidemiologie la Institutul Național de Boli Infecțioase “Matei Balş” și vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

În prezent, părinții care doresc să-și vaccineze fetițele împotriva HPV trebuie să-și cumpere vaccinul din farmacii. Produsul nu este chiar accesibil, costând câteva sute de dolari.

Vaccinarea, susținută de CMB printr-o campanie de informare și conștientizare

Colegiul Medicilor din București, alături de Societatea Română de Microbiologie, Societatea Română de Epidemiologie, Asociația Română de Educație Pediatrică în Medicina de Familie și Fundația Colegiului Medicilor din București au lansat recent o campanie de informare și conștientizare a beneficiilor vaccinării, precum și a riscurilor la care sunt supuși copiii din cauza lipsei de imunizare.

„Vaccinarea – un drept fundamental la sănătate” se va derula pe parcursul unui an și va cuprinde cursuri de instruire pentru medici în vederea îmbunătăţirii abilităţilor de comunicare, întâlniri între părinţi şi specialişti, precum și lansarea unui site dedicat informării corecte cu privire la vaccinare.

„Proiectul se adresează atât medicilor și corpului profesional medical care abordează direct vaccinarea, dar și publicului larg. Încercăm să construim un dialog structurat între toți actorii și toate părțile interesate de procesul vaccinal, atât cadre medicale, cât și părinți, dar și autorități responsabile, pe care îi vom invita la două dintre evenimentele noastre prevăzute în proiect”, a declarat Georgeta Ionescu președintele Fundației Colegiului Medicilor din București și managerul de proiect al campaniei.

Campania este realizată cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: