Politici de Sanatate

Soluțiile informatice îmbunătățesc calitatea actului medical

20 aprilie
13:34 2015
Soluțiile informatice îmbunătățesc calitatea actului medical

Liviu Ionuț Popescu, director, Direcția Dezvoltare Sisteme Informatice din cadrul CNAS

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) dezvoltă noi instrumente de informatizare în domeniul sănătății pentru face transparente și eficiente cheltuielile din sistemul asigurărilor sociale de sănătate, respectând astfel obiectivele strategiei “E-Sănătate 2014 – 2020, asistența medicală inovatoare pentru secolul  XXI”.

Soluțiile informatice dezvoltate de CNAS au și un rol important în debirocratizarea sistemului. Aș adăuga faptul că informatizarea sistemului de sănătate face parte din proiectul reformei sectorului sanitar, care are ca obiective finale îmbunătățirea managementului și finanțării sectorului sanitar, permițând un control mai eficient al distribuției resurselor financiare, întărirea posibilității de control, eficientizarea sistemului și, nu în ultimul rând, îmbunătățirea calității serviciilor de sănătate.

Necesitatea utilizării de mijloace electronice în procesul de interrelaţionare este impusă și de creşterea numărului de informaţii vehiculate între departamentele şi angajaţii CNAS, direct implicaţi în relaţia cu furnizorii, precum şi de interesul celor din urmă de a avea acces rapid, facil şi continuu la informaţii actualizate privind legislaţia în domeniu, modalităţile de contractare şi decontare a serviciilor medicale, informaţii legate de activitatea medicală – proceduri şi protocoale terapeutice, modalităţi de evaluare, noutăţi şi evenimente, modalitatea de raportare a indicatorilor şi actualizări ale sistemului informatic al asigurărilor de sănătate. Acesta este motivul pentru care CNAS a accesat, prin PROGRAMUL OPERAŢIONAL SECTORIAL CREŞTEREA COMPETITIVITĂŢII ECONOMICE, fonduri europene pentru implementarea unor noi soluții informatice, care vor deveni componente ale Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS). Termenul de implementare a acestor proiecte este luna decembrie 2015.

Trei proiecte noi de informatizare, pentru facilitarea accesului pacienților la servicii medicale

Unul dintre aceste proiecte se numește „Sisteme informatice pentru gestionarea concediilor medicale și a biletelor de trimitere electronice, conectarea la DES a furnizorilor de servicii de recuperare și îngrijiri la domiciliu”, care va permite evitarea incoerenţelor şi eliminarea problemelor la decontare pentru furnizorul de servicii medicale. Principalul scop al proiectului este îmbunătăţirea calităţii serviciilor publice prin introducerea serviciilor online furnizate utilizatorilor (asiguraţi şi furnizori de servicii medicale, farmaceutice şi de dispozitive medicale). Concediile medicale prescrise electronic vor asigura corectitudinea și claritatea datelor înscrise, ducând la eliminarea erorilor de scriere și completare a documentelor și evitarea situațiilor în care pacientul trebuie să revină la medic pentru a rectifica eventualele greșeli de redactare a documentelor. Biletele de trimitere în format electronic previn dublarea serviciilor, iar conectarea la DES a furnizorilor de servicii de recuperare și îngrijiri la domiciliu va continua direcţia deschisă prin proiectul inițial, de a construi suportul informatic pentru îmbunătăţirea actului medical, prin consolidarea datelor medicale ale pacienţilor.

Cel de-al doilea proiect, “Sisteme informatice pentru gestionarea rețetelor medicale necompensate și a rețetelor pentru substanțe stupefiante și psihotrope, conectarea la DES a furnizorilor de servicii de laboratoare medicale, stomatologice, dispozitive medicale și ambulanțe”, va asigura un cadru suplimentar pentru diminuarea până la eliminare a posibilităţilor de fraudare a Fondului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) prin asigurarea unui mijloc de control proactiv asupra furnizorilor de servicii medicale, oferind astfel posibilitatea de a consulta şi verifica serviciile medicale raportate şi documentele medico-legale în format electronic imediat după emiterea şi validarea lor. Pentru furnizorii de servicii medicale, utilitatea noului sistem informatic provine din funcţionalităţile pentru validarea online a documentelor electronice, atât pentru medicul care prescrie reţeta medicală necompensată sau reţeta pentru substanţele stupefiante şi psihotrope, cât şi pentru cel care acordă un serviciu medical sau doreşte emiterea unei noi reţete.

Cel de-al treilea proiect, Portalul Asigurărilor de Sănătate, va valorifica datele colectate de CNAS în PIAS, punând la dispoziţie un pachet complet de servicii de consultare, informare şi notificare care va facilita, atât pentru asiguraţi, cât şi pentru furnizorii de servicii, o imagine clară şi completă asupra datelor legate de asigurările medicale. Obiectivul acestui proiect este implementarea unui sistem informatic cu funcţionalităţi proactive şi personalizate bazate pe servicii disponibile online care răspund necesităţilor utilizatorilor, cum ar fi cele de notificare a cetăţenilor cu privire la diverse servicii de care au beneficiat, dar şi cele de transmitere online de formulare precompletate cu date deja existente în sistem. Dorim să le oferim asiguraților accesul rapid, facil şi continuu la informaţiile necesare.

Per ansamblu, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate contribuie cu date peste 45.000 de medici prescriptori, peste 14.500 de farmaciști aferenți celor 7.000  de farmacii din România, peste 400 de spitale și, bineînțeles, cei peste 400.000 de angajatori la nivel național.

Obiectivul acestui proiect este implementarea unui sistem informatic prin implementarea de funcţionalităţi proactive şi personalizate bazate pe servicii disponibile online.

În prezent, PIAS cuprinde Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) pentru raportarea și decontarea serviciilor medicale; Sistemul Informatic al Prescripției Electronice (SIPE) pentru eficientizarea prescrierii medicației de către furnizorii de servicii medicale; Dosarul Electronic de Sănătate (DES) utilizat pentru colectarea datelor medicale, începând de la consultații, trimiteri, analize, rețete, foi de observații, dar și antecedente și istoric evenimente medicale, precum și cardul național de sănătate, care reprezintă cheia de acces în sistem și care de la 1 mai 2015 va deveni unicul instrument de validare și decontare a serviciilor medicale acordate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: