Reprezentanții Agenției Naționale de Transplant (ANT) au atras atenția că în ultimele zece zile nu s-a efectuat niciun transplant în România, situație fără precedent.
”La singurul donator în moarte cerebrală declarat la Satu- Mare, în cursul zilei de sâmbătă, 26 noiembrie, medicul legist a refuzat să-și dea acordul, de teamă să nu fie implicat în scandalul mediatic la care asistă”, a declarat prof. dr. Radu Deac, director executiv al ANT, referindu-se la impactul raportului pivind activitatea Agenției, prezentat recent de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.
20 de ani de transplant hepatic
Primele prelevări de la donatori aflați în moarte cerebrală s-au efectuat în România în 1997, până atunci exista activitate de transplant doar de la donatorul viu. În ultimii ani s-a ajuns la un număr de peste 500 de transplanturi de organ solid și medulare și peste 400 de transplanturi de țesuturi și celule într-un an.
”În curând programul de transplant hepatic va împlini 20 de ani. După anul de referință 2013 și deschiderea unui al doilea program de transplant hepatic la Spitalul Sf. Maria, în 2015 ne- am confruntat cu o scădere a numărului de donatori”, a atras atenția prof. dr. Irinel Popescu, șeful Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni.
”Ne confruntăm cu o situație dramatică. Deși centrele de transplant de la Cluj și București sunt unele dintre cele mai bune din Europa, iar legislația este una dintre cele mai restrictive existente, ministerul Sănătății nu a susținut în mod coerent activitatea de transplant”, a completat și prof. dr. Mihai Lucan, şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca, care a avertizat că din ce în ce mai mulți români se tem să accepte donarea.
Prioritizarea organelor
Coordonatorul programului de transplant din cadrul ANT, dr. Victor Zota, a precizat că medicul decide care pacient va fi transplantat în funcţie de compatibilitatea imunologică. „Nu există ordine pe lista de aşteptare, ci doar o înşiruire de coduri, iar alegerea se face în funcţie de compatibilitatea imunologică”, a declarat dr. Victor Zota.
”Pentru a se putea realiza transplantul, prioritar nu este locul pacientului pe lista de așteptare, ci compatibilitatea pacientului cu donatorul, astfel încât organul transplantat să nu fie rejectat de organism. Este posibil ca un pacient aflat pe o listă de alteptare să fie nevoit să aștepte mulți ani până când apare un organ compatibil, la fel de bine cum un alt pacient poate avea norocul să apară un organ compatibil și să se poată realiza transplantul după câteva luni de la înscrierea pe lista de așteptare”, a explicat Crina Ștefănescu, președintele Asociației Transplantaților de Ficat- LIVERTRANS.
La rândul său, Gheorghe Tache, președinte al Asociației Transplantaților din România, a propus organizarea unei dezbateri la care să participe reprezentanți ai ministerului Sănătății, ai ANT, șefii centrelor de transplant din țară și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, în care să fie clarificate toate problemele ce apar în acest domeniu.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat sâmbătă că, în urma finalizării verificărilor Corpului de Control al ministerului la ANT, s-au constatat nereguli grave. „Nu există o listă de aşteptare la nivel naţional pentru fiecare organ. Pacienţii de pe listele de aştepare nu beneficiză întotdeauna de şanse reale. Nu există proceduri clare pentru contactarea pacienţilor beneficiari”, a declarat ministrul Sănătăţii.
Valentina Grigore