După mai puţin de şase luni de la prima sa carte, „Sunt rezident, what next?”, un adevărat succes editorial – aproape o mie de exemplare vândute –, dr. Ştefan Cristian Gutue, tânăr specialist urolog, revine cu un nou titlu: Salvezi vieți sau sprijini pereți? Ghidul studentului medicinist. Autorul face lumină în privinţa traseului uneori anevoios prin anii de facultate, parcurs de toţi mediciniştii dedicaţi visului lor, acela de a deveni buni profesionişti, exemple numai bune de urmat.
Construită în două secţiuni mari, dedicate anilor preclinici şi anilor clinici, cartea oferă informaţii preţioase pentru optimizarea trecerii de la viaţa de licean visător la cea de boboc medicinist, prea puțin pregătit psihic şi lipsit de suportul informaţional pentru a face faţă noutăților din facultate: stilul de învăţat, mediul, examenele. Autorul adoptă o atitudine realistă, dar motivațională și împărtășește experiențe trăite și sfaturi pentru a-i menţine pe studenţi focalizaţi pe lucrurile care contează cu adevărat în cei şase ani de medicină. Din capitolele primei părţi, amintesc câteva de importanţă vitală: „Învaţă cum să înveţi!”, „Practica de vară”, „Knock, knock! Sunt sesiunea, am venit!”, „Primele restanţe”. Există până şi un mic capitol în care se discută când merită şi când nu să chiuleşti de la cursuri… Din loc în loc, întâlnim povestiri din experienţa personală, unele anecdotice, pline de haz, altele cu umor negru, însă din toate cititorii învață câte ceva util pentru parcursul lor educațional.
A doua parte a cărţii, adresată studenţilor ajunşi în anii clinici, abordează o altă categorie de subiecte serioase, precum intrarea în „medicina adevărată”, în clinicile universitare, unde se învaţă atât de multe lecţii despre pacienţi, boli, viaţă, oameni, caractere. O scurtă prezentare obiectivă a situaţiei deloc roz a sistemului medical românesc actual este urmată de o serie de propuneri de a transforma insuficienţa sistemului în oportunităţi pentru dezvoltarea studenţilor. Moneda de schimb a studentului medicinist este timpul, de care acesta ar trebui să fie conştient şi pe care ar fi bine să îl valorifice la maximum în direcţiile dorite. Care sunt acestea? Studiul, explorarea domeniului medical şi a specialităţilor în care are de gând să profeseze sau, de ce nu?, lucrul pentru a deveni independent financiar. Un capitol extins este dedicat pregătirii pentru examenul de rezidenţiat şi alegerii viitoarei specialităţi. Cartea se încheie cu un bonus la fel de util, o şedinţă de consiliere psihologică profesională, realizată de psiholog Ioana Monica Ciolan, de la UMF „Grigore T. Popa” Iaşi.
Așadar, vă invit la o lectură alertă, captivantă, dar mai ales folositoare tuturor celor care doresc „să dea” la Medicină sau sunt deja pe acest drum, la capătul căruia îi așteaptă nu doar o diplomă de absolvire, o parafă, ci, mai presus de acestea, nobila misiune de a fi demnii urmași ai lui Hipocrate, mereu în slujba sănătății semenilor.
Autorul adoptă o atitudine realistă, dar motivațională și împărtășește experiențe trăite și sfaturi pentru a-i menţine pe studenţi focalizaţi pe lucrurile care contează cu adevărat în cei şase ani de medicină.
Dr. Maria Dragotă