Politici de Sanatate

Servicii psiho-sociale pentru pacienţii oncologici

25 mai
15:00 2016
Servicii psiho-sociale pentru pacienţii oncologici

Participanţii la cea de-a V-a Conferinţă naţională dedicată problematicii cancerului la copii şi tineri au atras atenţia asupra numărului scăzut de servicii psiho- sociale adresate acestei categorii a populaţiei, atât în perioada tratamentului, cât şi posttratament.

Conferinţa „Psiho- oncologia- parte integrantă în tratamentul şi recuperarea pacienţilor cu diagnostic oncologic în România!” a fost organizată, pe 25 mai, din iniţiativa Asociaţiei P.A.V.E.L. (Primind Ajutor Viaţa Este Luminoasă), în parteneriat cu Colegiul Psihologilor din România şi revista Politici de Sănătate. Cancerul la copii şi tineri este o problemă majoră de sănătate publică în Europa, în fiecare an fiind diagnosticate 35.000 de cazuri noi, dintre care 15.000 sunt la persoane cu vârsta mai mică de 15 ani, a atras atenţia conf. dr. Monica Dragomir, preşedinte al Societăţii Române de Onco- Hematologie Pediatrică, şef secţie Oncologie Pediatrică în cadrul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alex. Trestioreanu”. „Estimările pentru  Europa sunt sumbre. 1 din 300 de nou- născuţi va dezvolta un cancer până la vârsta de 20 de ani. 6.000 de tineri mor în fiecare an de cancer în Europa. De fapt, cancerul este prima cauză de deces prin boală la vârsta de peste 1 an în Uniunea Europeană”, a declarat conf. dr. Monica Dragomir.

În România, cele mai frecvente cancere la copii sunt leucemiile (28% din cazuri), tumorile cerebrale (17%) şi limfoamele (17%). Temele abordate în cadrul Conferinţei Naţionale s-au referit la necesitatea iniţierii programelor de formare în psiho- oncologie pentru creşterea numărului de specialişti în domeniu, necesitatea externalizării serviciilor de psiho- oncologie pentru copiii, tinerii şi adulţii cu diagnostic oncologic, în condiţiile în care unităţile de stat nu pot furniza aceste servicii, importanţa psihologului în echipa multidisciplinară şi rolul său în creşterea aderenţei la tratament, a adaptării şi recuperării pacientului cu diagnostic oncologic ca parte complementară a actului medical etc. „Copiii bolnavi de cancer, şi nu numai ei, au nevoie de o mulţime de servicii, care în prezent nu există: secţii de onco- pediatrie în toată ţara, servicii de asistenţă socială, consiliere psihologică, şcoală în spital”, a declarat Olga Cridland, preşedintele Asociaţiei P.A.V.E.L.

Dr. Oana Costan, director Direcţia Programe Curative în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a prezentat mai multe informaţii privind fondurile alocate în acest an Oncologiei „Programul de Oncologie este unul prioritar, având în prezent alocat cel mai mare buget. Programul Naţional de Oncologie este structurat în 5 subprograme în anul 2016: Subprogramul de tratament al bolnavilor cu afecţiuni oncologice, Subprogramul de monitorizare a evoluţiei bolii la pacienţii cu afecţiuni oncologice prin PET-CT, Subprogramul de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare, Subprogramul de diagnostic imunofenotipic, citogenetic şi biomolecular al leucemiilor acute şi Subprogramul de radioterapie a bolnavilor cu afecţiuni oncologice. Prin programul de Oncologie se asigură medicamente specifice, materiale sanitare şi servicii de radioterapie. În anul 2016, bugetul alocat pentru tratamentul cu medicamente ale pacienţilor cu afecţiuni oncologice este de 1, 65 miliarde lei, cu 12% mai mare decât anul trecut. În primul trimestru al acestui an au beneficiat de tratament peste 74.000 de bolnavi.  CNAS, împreună cu Ministerul Sănătăţii, are în vedere dezvoltarea Programului de Oncologie şi introducerea unor subprograme noi care să vină în sprijinul pacienţilor bolnavi de cancer, atât copii, cât şi adulţi ”, a declarat dr. Oana Costan.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: