Incidența melanomului este în creștere, în ultimii ani, din cauza expunerii repetate la soare, fără protecție solară, a schimbărilor climatice și a obiceiului bronzării artificiale, la solar. Dintre cancerele de piele, melanomul este cel mai agresiv: 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic (în stadiu avansat) își pierd viața în primul an de la diagnostic.
Depistat la timp însă, melanomul poate fi vindecat în 98% dintre cazuri, iar screeningul joacă un rol major în diagnosticarea precoce a bolii. Un rol important în prevenție îl are dermatoscopia – o investigație non-invazivă, nedureroasă, care durează câteva secunde. Dermatoscopia poate depista la timp modificările îngrijorătoare ale alunițelor și poate înclina balanța diagnosticului de malignitate sau de benignitate. Investigația permite examinarea alunițelor cu o mărire a imaginii acestora de 70 – 120 de ori, observându-se microscopic dispoziția pigmentului și a vaselor de sânge și permițând astfel diagnosticarea precoce a melanomului și a leziunilor precanceroase cutanate.
Examinarea pielii
„Screeningul pentru cancer de piele începe acasă, prin propria examinare a pielii. Atunci când analizăm o aluniță, este necesar să fim atenți dacă apar următoarele aspecte: asimetria, bordura neregulată, culoarea neomogenă, diametrul peste 6 mm și dacă leziunea evoluează (își modifică aspectul) de la o lună la alta. După autoexaminare, screeningul continuă în cabinetul medicului de familie sau la dermatolog. Nu trebuie uitată nici componenta de prevenție: putem ține sub control expunerea la radiațiile solare prin alegerea unor haine potrivite, din material cu țesătură deasă, prin folosirea cremelor de fotoprotecție solară cu indice SPF de cel puțin 15 și prin folosirea unor accesorii precum ochelarii de soare cu protecție UV, a pălăriilor cu boruri largi”, a declarat prof. dr. George Sorin Țiplică, medic primar dermato-venerologie, șef secție Dermatologie 2, Spitalul Clinic Colentina.
Imunoterapia, disponibilă în curând
„Un stadiu incipient, un stadiu 1 sau 2 de boală cu operație înseamnă supraviețuire la 5 ani de peste 85%. În condițiile unei boli local avansate, supraviețuirea scade la un 50%, iar la o boală metastatică, adică o boală diseminată, avem o supraviețuire maximă de 10%. În boala local avansată rămâne de bază imunoterapia, iar pentru boala metastatică avem la dispoziție chimioterapia standard și moleculele-țintă, care atacă mutațiile genetice pe care le regăsim în celulele melanomului malign. Medicamentele acționează pe această mutație, deci vorbim de o terapie țintită cu o ameliorare fantastică a supraviețuirii, dar, din păcate, adresată numai acestui fenotip de melanom, pentru că există și melanoame fără această mutație. În aceste cazuri, nu putem folosi, cel puțin în România, decât chimioterapia. Așteptăm cu interes imunoterapia, ale cărei rezultate sunt semnificative. Sper ca această terapie să fie disponibilă pacienților români în 3-4 luni”, a declarat dr. Cătălin Costovici, medic primar oncolog la Centrul Medical de Diagnostic Tratament Ambulatoriu şi Medicină Preventivă al Academiei Române.
Factori de risc
Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare în funcție de factorii genetici, de mediu și de cei care țin de stilul de viață:
- piele sensibilă la soare: la persoanele cu pielea, ochii și părul deschise la culoare;
- factori genetici: prezența a numeroase alunițe, antecedente personale sau în familie de tumori cutanate;
- arsuri solare grave și repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani;
- obiceiul bronzării artificiale, la solar.
„Screeningul cancerului de piele începe la medicul de familie. România are nevoie de un program amplu și constant de screening pentru cancerul de piele destinat populației generale”, dr. Daciana Toma, medic de familie.
Valentina Grigore