Asociațiile de pacienți din România trebuie să colaboreze mult mai eficient pentru a veni în sprijinul pacienților pe care îi reprezintă. O soluție ar putea fi crearea unui pact național al asociațiilor de pacienți, este concluzia la care au ajuns cei peste 40 de reprezentanți ai celor mai importante asociații de pacienți din România, reuniți la cea de-a doua ediție a Școlii Pacienților, eveniment organizat de COPAC și revista Politici de Sănătate la Palatul Parlamentului, în perioada 11-12 septembrie 2015.
Anul acesta, proiectul educațional a reunit lideri ai celor mai importante asociații de pacienți din România și ai celei mai mari organizații de pacienți din Bulgaria – National Patients’ Organization (NPO), care numără 80 de asociații membre. Sub forma unei platforme educaționale, evenimentul a inclus sesiuni informative privind noutățile legislative, etica și studiile clinice, indicatorii de sănătate ai populației, precum și posibilitățile de accesare a fondurilor europene. De asemenea, participanții au avut parte și de sesiuni de networking, precum și workshop-uri privind bunele practici de colaborare a organizațiilor de pacienți cu autoritățile.
Cei peste 40 de participanți au avut ocazia să discute cu peste 20 de lectori, reprezentanți ai autorităților, profesionişti din sistemul de sănătate, specialişti media, dar și specialişti în managementul organizaţiilor şi în accesarea fondurilor structurale pentru sănătate.
Școala Pacienților 2015 este un eveniment organizat de COPAC și revista Politici de Sănătate, sub egida Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților și susținut de Novartis.
În numărul din luna septembrie al revistei Politici de Sănătate veți putea citi un amplu articol de follow-up al modulului avansat Școala Pacienților 2015.