Politici de Sanatate

Școala de Vară de Citometrie în flux – perfecționare în diagnosticul bolilor hematologice

05 iulie
15:31 2018
Școala de Vară de Citometrie în flux – perfecționare în diagnosticul bolilor hematologice

Cea de-a doua ediție a Școlii de vară de Citometrie în flux, ce va avea loc la Institutul de Cercetări al Universității din București (ICUB), facultatea de Biologie, în perioada 6-8 iulie a.c., oferă specialiștilor din domeniu posibilitatea de instruire în metode de analiză de înaltă performanță, pe secțiuni fundamentale, de biologie celulară sau clinice, cum sunt cele de imunologie și hematologie.

Evenimentul este organizat de Institutul de Cercetări al Universității din București cu sprijinul Facultății de Biologie, Universitatea din București, Societății de Imunologie din România, Institutului Național “Victor Babeș” și Asociației de Citometrie din România.

Atelierul de lucru din cadrul secțiunii de Hematologie sprijină perfecționarea specialiștilor care lucrează în diagnosticul prin citometrie al leucemiilor acute, prin instruirea în diagnosticul și analiza bolii minime reziduale, având drept lectori membri ai Asociației Franceze de Citometrie și ai grupului Euroflow, care au standardizat diagnosticul leucemiilor și limfoamelor prin citometrie în flux.

”Această analiză de înaltă performanță este utilizată de 20 de ani în câteva centre din România în diagnosticul bolilor hematologice, iar din anul 2014 este folosită în șapte centre din țară în cadrul subprogramului de diagnostic și monitorizare a bolii minime reziduale a leucemiilor acute, și reprezintă, în general, o metodă crucială de diagnostic și în limfoame, leucemii limfocitare cronice și mielom multiplu. Diagnosticul precis și foarte sensibil este extrem de util în orientarea tratamentului țintit, uneori cu țintă moleculară, prin medicamente inovative, iar analiza bolii minime reziduale prin această metodă permite identificarea unei celule maligne hematopoietice din 10.000-100.000 celule sănătoase, ceea ce înseamnă o sensibilitate foarte mare care duce la detectarea precoce a riscului de recădere și intervenția terapeutică precoce la pacienții cu risc înalt de recădere”, a explicat conf. dr. Horia Bumbea, președintele Asociației de Citometrie.

Program

Atelierele de lucru vor fi beneficia de participarea unor personalități recunoscute la nivel internațional: prof. Lydia CAMPOS (President of French Association of Cytometry, France), dr. Claude LAMBERT (Consultant Immunopathology, France), Tiphanie PICOT (Consultant Cell Signaling, France), prof. Iulia POPESCU (Division of Pulmonary, Allergy and Critical Care Medicine, University of Pittsburgh School of Medicine, USA), prof. Antonio CUADRADO (Universidad Autónoma De Madrid, España), mgr. Ondrej PELAK (Application Specialist CEE, BD Life Sciences Biosciences, Czech Republic).

Programul preliminar al atelierelor de citometrie în flux pentru avansați:

  • Imunologie și Biologie Celulară

– limfocite: maturare, dezvoltare paneluri, caracteristici, relevanță clinică

– fagocite: granulocite, monocite, celule dendritice: maturare, caracteristici, funcții

– microbiologie: detecție, identificare și testarea sensibilității la antibiotice

– biologie celulară: ciclu celular, viabilitate, apoptoză, semnalizare, stres oxidativ

  • Hematologie Clinică

– ontogenia și maturarea limfocitelor, limfoame T și B, diagnostic MDS, diagnostic LAM.

Atelierele vor cuprinde cursuri teoretice și activități practice. Numărul de participanți la fiecare atelier de lucru este limitat la 30 de persoane.Evenimentul va fi creditat de Colegiul Medicilor din România și de Ordinul Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor din Sistemul Sanitar din România.

Din comitetul de organizare al evenimentului fac parte: prof. Carmen Mariana Chifiriuc (Institutul de Cercetări al Universității din București), dr. Luminița Măruțescu (Universitatea din București), dr. Bianca Gălățeanu (Universitatea din București), dr. Marcela Popa (Universitatea din București), dr. Cornel Ursaciuc (INCD „Victor Babeș“ București), prof. Monica Neagu (INCD „Victor Babeș“, Universitatea din București), dr. Horia Bumbea (președinte Asociația de Citometrie din România), dr. Ion Dumitru (secretar Asociația de Citometrie din România).

Pentru mai multe informații, accesați http://citometrie.cybertek.ro/evenimente/evenimente-in-curs.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: