Politici de Sanatate

Schimbările climatice, o problemă de sănătate?

15 ianuarie
13:04 2014
Schimbările climatice, o problemă de sănătate?

Este posibil ca țânțarii purtători de febră Dengue să ajungă, cândva, pe țărmurile Europei? Poate familia Anophelinae, cunoscută ca țânțarul purtător de malarie și al febrei de baltă, să își găsească „o casă” nouă în Europa?

Deși sună mai mult decât scenariu al unui film, datorită încălzirii globale unele insecte ce servesc ca vectori de infecție pentru boli precum Dengue, malaria și boala Lyme încep să înainteze către nord, odată cu temperaturile crescute.

Recent, experții din UK au avertizat guvernul britanic că este nevoie de măsuri pentru prevenirea răspândirii bolilor transmise de țânțari, până nu este prea târziu. În alte zone precum Mexic, între anii 2001 și 2010, cazurile de Dengue au crescut cu 600%. Țânțarii s-au mutat atât spre nord, în locuri precum Florida, cât și spre sud, către Buenos Aires. Locuri în care nu au mai fost observați din 1930. Cercetătorii estimează că, odată cu schimbarea climei, numărul de cazuri va crește de la 50 de milioane pe an până la cel puțin 160 de milioane pe an în 2050.

În Români au au fost înregistrate 1.762 de cazuri de boala Lyme în anul 2012, de două ori mai multe decât în anul precedent. Deocamdată, schimbările climatice sunt văzute mai mult ca o problemă de mediu, însă mediul în care trăim ne afectează, direct sau indirect, sănătatea. De aceea este nevoie de o perspectivă asupra schimbărilor climatice care să ia în considerare și sănătatea publică.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: