De curând a avut loc Summitul European pe boli cronice, la iniţiativa Comisarului European pe Sănătate, Tonio Borg. Statele membre au făcut schimb de experienţă, împărtăşind cu ceilalţi exemple de bune practici şi iniţiative pentru a preîntâmpina efectele cauzate de trendul în ascensiune al bolilor cronice.
Cu toate că speranţa de viaţă este în creştere, un număr din ce în ce mai mare de bătrâni suferă de boli cronice, ceea ce reprezintă o provocare foarte mare pentru statele membre ale Uniunii europene.
Maria Iglesia Gomez, Head of Unit, DG SANCO, a subliniat faptul că demografia va constitui o provocare pentru sistemele de sănătate în următoarele decenii, însă statele membre nu vor putea să acţioneze împreună fără să investească resurse materiale şi umane în procesul de prevenţie şi ar trebui să ia în considerare persoanele care suferă de obezitate, diabet, persoanele dependente de alcool şi tutun. „Este foarte important să folosim screeningul în prevenţie. Sistemele de sănătate trebuie să implice mai mult pacienţii. Ei nu ar trebui doar să fie trataţi potrivit bolii pe care o au, dar să fie luate în considerare şi nevoile lor„, a adăugat ea.
Comisia Europeană a lansat, împreună cu statele membre, într-un raport, o serie de metode pentru a aborda bolile cronice, pentru a vizualiza impactul acestora asupra sistemelor de sănătate, precum şi o Acţiune Comună care vizează bolile cronice şi o îmbătrânire sănătoasă.
Sursă: EurActiv