Politici de Sanatate

Sănătatea publică în pandemie

05 octombrie
15:54 2020
Sănătatea publică în pandemie

Cum îmbunătățim accesul pacienților la servicii medicale în această pandemie care nu se mai termină? Cum ajutăm medicii să își poată face meseria în deplină siguranță? Cum ajutăm copiii și părinții, odată cu începerea școlilor? Toate aceste întrebări necesită răspunsuri în măsuri concrete, în proiecte legislative cu aplicare imediată. Conf. dr. Corneliu Florin Buicu, președinte al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, ne-a explicat ce măsuri s-au luat în această perioadă pentru pacienți și cadre medicale, dar și cum putem îmbunătăți pe viitor sistemul medical din România.

Actualul context pandemic a determinat numeroase schimbări în sistemul de sănătate. Cum s-a modificat activitatea Comisiei pe care o conduceți?

Comisia pentru sănătate și familie a Camerei Deputaților și-a desfășurat și își desfășoară activitatea, similar celorlalte comisii parlamentare, în sistem online. Chiar dacă ședințele se pot desfășura în acest sistem, am colege și colegi parlamentari care participă fizic atât la comisii, cât și la plen. Respectând măsurile de protecție, am participat fizic, alături de ceilalți președinți de comisii și liderii grupurilor parlamentare, la toate ședințele plenului Camerei Deputaților sau ședințe comune ale Camerei și Senatului care s-au desfășurat în această perioadă.

A fost o perioadă în care am întocmit avize pe proiecte legislative sau rapoarte pe care le-am susținut în plen, am depus amendamente, activitatea s-a desfășurat în continuare, viața trebuie să meargă înainte.

Am făcut lucruri bune, am corectat greșeli, am găsit soluții pentru probleme apărute pe parcurs. V-aș exemplifica modificările aduse Ordonanței de Urgență a Guvernului nr 70/2020, promulgată de președinte și devenită Legea 179/2020, prin care am venit cu soluții pentru câteva potențiale probleme din sistemul de sănătate. Am dat posibilitatea spitalelor care derulează programe de sănătate să deconteze serviciile la nivelul realizat, fără a se limita la nivelul contractului, oferind, astfel, acces sporit la servicii din partea asiguraților, am exceptat sănătatea din limitarea la 30% a cuantumului sporurilor pe ordonator principal de credite.

O altă măsură importantă este legată de învățământul superior medical. Cadrele didactice, medici, farmaciști care au integrare clinică cu jumătate de normă, vor beneficia, începând cu 1 ianuarie 2021, de o indemnizație egală cu jumătate din salariul aferent specialității, gradului și vechimii, prin această măsură fiind încurajată atragerea tinerilor spre activitatea academică medicală.

Mesaje de sănătate publică

Direcțiile de Sănătate Publică au un rol foarte important în această perioadă. Cum poate fi îmbunătățită/susținută activitatea lor?

Situația pandemică în care ne aflăm ne-a arătat importanta sănătății publice ca specialitate. Este necesară creșterea numărului personalului medical de specialitate, și subliniez asta, de specialitate medicală, de sănătate publică, epidemiologie, igienă la nivelul direcțiilor de sănătate publică, definirea unor proceduri unitare de lucru la nivel național de către Ministerul Sănătății, digitalizarea serviciilor, asigurarea resurselor financiare necesare. Asigurarea de către Ministerul Sănătății a unor materiale „standardizate” de tipul „răspunsul la cele mai frecvente întrebări”, a procedurilor specifice necesare de utilizat și a mesajelor pentru începerea școlii pe categorii de vârstă, pentru desfășurarea activităților, având în vedere apropierea sezonului rece, și aici mă refer la restaurante, cinematografe, săli de sport, muzee, parcuri, cred că ar determina și o creștere a încrederii populației în serviciile de sănătate publică. Populația trebuie să aibă încredere în mesajele de sănătate publică și, pentru aceasta, sunt necesare măsuri care să crească această încredere, puternic afectată în ultima perioadă.

Accesul pacienților la servicii medicale

Ce putem face pentru a îmbunătăți accesul persoanelor cu boli cronice la serviciile medicale? – mai ales al celor care necesită tratamente în spital sau în ambulator (de exemplu, pacienți oncologici).

Ministerul Sănătății trebuie să clarifice prin proceduri modalitatea de acces a pacienților la servicii medicale, la programele curative, prin asigurarea circuitelor epidemiologice necesare, în condiții de siguranță, atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical.

Parlamentul a venit în sprijinul pacienților asigurați incluși în programele de sănătate curative, prin includerea în legea de aprobare a OUG 70/2020 a posibilității de suplimentare a sumelor necesare pentru spitalele care derulează programe curative la nivelul realizat. Ce înseamnă asta? Orice pacient care are nevoie de finanțare din programele curative poate fi tratat chiar dacă spitalul a terminat fondurile, decontarea de către casa de asigurari de sănătate către spital fiind la nivelul realizat, chiar dacă a fost depășit nivelul contractat.

Odată cu începerea școlii, pe lângă riscul de infectare cu noul coronavirus, apare și gripa. Cât de importantă este vaccinarea populației, mai ales a copiilor?

Vaccinarea, ca măsură de prevenție, este foarte importantă. În contextul actual, prevenirea îmbolnăvirilor prin vaccinarea antigripală și antipneumococică trebuie să fie principala comunicare publică, pe toate canalele, din partea Ministerului Sănătății în perioada următoare.

de Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: