Munca este bună pentru sănătatea mintală, însă un mediu de lucru negativ poate duce la probleme psihice. Depresia și anxietatea au un impact economic semnificativ; costurile estimate sunt de aproximativ 1 trilion de dolari pe an în termeni de pierdere a productivității.
Hărțuirea și bullying-ul la locul de muncă sunt probleme raportate frecvent și pot avea un efect advers important asupra sănătății mintale. Din fericire, sunt multe acțiunie eficiente pe care organizațiile le pot întreprinde pentru a promova sănătatea mintală la locul de muncă. Astfel de acțiuni pot aduce beneficii și productivității.
Depresie și anxietate
La nivel global, mai mult de 300 de milioane de persoane sunt afectate de depresie, principala cauză de dizabilitate, majoritatea acestora suferind și de simptome ale axietății. Șomajul este un binecunoscut factor de risc pentru problemele de sănătate mintală, în timp ce reîntoarcerea la muncă, sau angajarea, protejează oamenii. Un mediu de lucru negativ poate duce la probleme psihice, la consum de substanțe dăunătoare sau alcool, la absenteism și pierdere a productivității.
Factori de risc asociați muncii sunt: politici de sănătate și de siguranță ineficiente, management și comunicare slabe, participare limitată la procesul decizional, nivel scăzut de susținere a angajaților, ore de muncă inflexibile, obiective organizaționale și sarcini neclare.
Ghiduri internaționale
Un element important în obținerea unui loc de muncă sănătos este dezvoltarea de legi, strategii și politici în domeniu. Un loc de muncă sănătos este descris ca unul în care angajații și managerii contribuie activ la promovarea și protejarea sănătății, siguranței și bunăstării tuturor angajaților. Un ghid recent al Forumului Economic Mondial sugerează că intervențiile ar trebui să aibă o abordare bazată pe 3 aspecte:
- protejarea sănătății mintale prin reducerea factorilor de risc asociați locului de muncă
- promovarea sănătății mintale prin dezvoltarea de aspecte pozitive ale muncii și ale punctelor forte ale angajaților
- abordarea problemelor de sănătate mintală indiferent de cauze
Politica OMS
Un studiu recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a arătat că, pentru fiecare dolar alocat tratamentului afecțiunilor mintale comune, alți 4 dolari se întorc în termeni de îmbunătățire a sănătății și productivității. Organizațiile au obligația de a ajuta indivizii cu probleme de sănătate mintală pentru ca aceștia să-și poată continua munca sau să se întoarcă la serviciu. La nivel de politică globală, recomandările OMS includ: abordarea factorilor determinanți sociali ai sănătății mintale, cum ar fi standardele de viață și condițiile de muncă; activități în scopul prevenirii problemelor și promovării sănătății mintale, inclusiv pentru reducerea stigmei și discriminării; îmbunătățirea accesului la îngrijirea bazată pe dovezi prin dezvoltarea serviciilor de sănătate, inclusiv accesul la serviciile de sănătate la locul de muncă.
Mai multe informații AICI.
Valentina Grigore