Politici de Sanatate

Sănătatea – în centrul obiectivelor de dezvoltare durabilă

14 decembrie
14:40 2015
Sănătatea – în centrul obiectivelor de dezvoltare durabilă

Noile Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Organizației Națiunilor Unite sunt aproape în totalitate legate de sănătate sau vor contribui indirect la îmbunătățirea sănătății. Cel puțin așa arată noul raport „Sănătatea în 2015: de la ODM la ODD”, care identifică factorii-cheie ai progresului în domeniul sănătății în cadrul celor opt Obiective de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) și prevede acțiunile prioritare pentru a atinge noile Obiective de Dezvoltare Durabilă, care intră în vigoare la 1 ianuarie 2016. Documentul cuprinde și o analiză cuprinzătoare a tendințelor globale de sănătate din anul 2000 încoace.

Cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă sunt mai ample și mai ambițioase decât Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, prezentând un program relevant pentru toți oamenii din toate țările pentru a se asigura că „nimeni nu este lăsat în urmă”. Noua agendă cere ca toate cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile – economică, socială și de mediu – să fie abordate într-o manieră integrată.

Unul dintre obiective (ODD3) se referă în mod expres la „asigurarea unei vieți sănătoase și la promovarea bunăstării pentru toți oamenii de toate vârstele”. Cele 13 ținte ale sale se bazează pe progresele înregistrate cu privire la ODM și reflectă un nou accent pe bolile netransmisibile și realizarea acoperirii universale de sănătate .

„Acoperirea universală de sănătate se regăsește în toate obiectivele legate de sănătate. Este pivotul de dezvoltare în domeniul sănătății și reflectă accentul puternic al acestor obiective pe echitate și pe  accesul la sănătate al persoanelor  foarte sărace, defavorizate de pretutindeni”, susține dr. Marie-Paule Kieny, director general adjunct pentru Sisteme de Sănătate și Inovație la OMS.

În ceea ce privește tendințele globale de sănătate, experții OMS susțin că rezultatele globale sunt impresionante. În ultimii 15 ani, s-au realizat scăderi majore în mortalitatea maternă și infantilă, un progres considerabil în lupta împotriva HIV, a tuberculozei și a malariei, în țările în curs de dezvoltare.

Ingredientele-cheie pentru succes includ o dublare a finanțării globale pentru sănătate, crearea de noi mecanisme de finanțare și parteneriate, precum și rolul esențial al societății civile în lupta împotriva bolilor cum ar fi HIV/SIDA. De asemenea, este nevoie de investiții mai mari în cercetare.

Raportul OMS explorează și modul în care sănătatea contribuie la alte 16 Obiective de Dezvoltare Durabilă și analizează implicațiile problemelor emergente, cum ar fi impactul schimbărilor tehnologice și de mediu asupra sănătății la nivel mondial.

Sursa: www.who.int

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: