Politici de Sanatate

Sănătatea în alegeri: ce așteaptă cetățenii? Politici privind digitalizarea, inteligența artificială și îmbunătățirea accesului și a calității asistenței medicale

05 iunie
13:36 2024
Sănătatea în alegeri: ce așteaptă cetățenii? Politici privind digitalizarea, inteligența artificială și îmbunătățirea accesului și a calității asistenței medicale

Asistența medicală va fi una dintre cele mai importante teme aflate pe agenda publică la alegerile europene din iunie, potrivit unui sondaj recent realizat pe un eșantion de 2.000 de locuitori din Franța, Germania, Italia și Spania. Sondajul a relevat așteptări larg răspândite în rândul cetățenilor ca guvernele să stabilească politici privind digitalizarea, inteligența artificială și îmbunătățirea accesului și a calității asistenței medicale. Respondenții au indicat, de asemenea, că mediul de afaceri ar trebui să joace un rol important în conturarea viitorului peisaj al asistenței medicale. Pentru a se pregăti pentru noua realitate politică de după alegeri, factorii de decizie din domeniul sănătății trebuie să înțeleagă mai bine prioritățile și percepțiile părților interesate pentru a contribui la fundamentarea deciziilor  în viitorul mandat.

 Ultimul mandat al UE: etape importante

Pandemia a deschis o nouă eră în politica europeană în domeniul sănătății, obligând guvernele și companiile să recunoască rolul crucial al colaborării transfrontaliere în domeniul sănătății. În timpul ultimului său mandat, Comisia Europeană a prezentat mai multe inițiative-cheie, cum ar fi Planul UE de combatere a cancerului, inițiative privind biotehnologia; sănătatea digitală a urcat, de asemenea, pe agenda politică prin acordul de creare a Spațiului european de date privind sănătatea și prin aprobarea Legii UE referitoare la inteligența artificială. Dar rămân chestiuni legislative neterminate: pachetul farmaceutic al UE care va fi negociat în mod aprins între Consiliul UE și Parlamentul European după alegerile din iunie. În timp ce în perioada următoare se va pune în continuare accentul pe implementarea inițiativelor existente în statele membre, toată lumea așteaptă să vadă ce noi inițiative în domeniul sănătății vor apărea în următorii cinci ani. Având în vedere că multe grupuri de părți interesate pledează pentru propriile cauze, viitoarea Comisie va avea mult de lucru pentru a alege pe ce să se concentreze în domeniul sănătății. Pentru companiile din acest sector, va fi esențial să se asigure că sănătatea nu va scădea pe lista de priorități în fața problemelor economice și de securitate concurente, pentru a menține ritmul actual și, în cele din urmă, pentru a asigura rezultate mai bune în materie de sănătate pentru pacienții din întreaga Europă.

 Decalaj mare în ceea ce privește calitatea îngrijirii

Atunci când au fost întrebați despre anumite boli și probleme de sănătate, percepția respondenților cu privire la calitatea îngrijirii variază, cu diferențe marcante în funcție de țară, ceea ce sugerează o inegalitate semnificativă în ceea ce privește îngrijirea oferită. Calitatea îngrijirii cancerului este în general percepută ca fiind mai proastă decât cea a altor boli cu o povară mare, cum ar fi bolile cardiovasculare și diabetul, cu o diferență marcantă în ceea ce privește percepțiile în cele patru țări. Dar cancerul este clasat în mod constant ca fiind prioritatea principală pentru o mai mare atenție și acțiune politică în toate cele patru țări, în pofida accentului politic puternic al actualului mandat al UE. Acest lucru indică o lipsă de rezonanță între prioritățile politice și percepția publicului de a fi auzit. În ceea ce privește prioritățile de acțiune politică, cancerul este urmat de sănătatea mintală și de afecțiunile degenerative, cum ar fi boala Alzheimer.

Rolul industriei

În ceea ce privește responsabilitatea pentru abordarea problemelor legate de asistența medicală, deși există o oarecare incertitudine cu privire la rolul factorilor de decizie politică din UE, al guvernelor naționale și al industriei științelor vieții, au fost identificate câteva aspecte principale în care toate cele trei grupuri au un rol de jucat. Așteptările publicului față de factorii de decizie politică din UE se referă în principal la finanțarea cercetării și dezvoltării de medicamente și la atenuarea inegalităților în materie de sănătate între țările UE. Aceștia consideră că guvernele naționale au sarcina de a asigura prețuri accesibile pentru serviciile de sănătate și accesul în timp util la inovații. Cu toate acestea, toate acestea sunt considerate, de asemenea, ca fiind responsabilități cruciale care revin industriei farmaceutice. În general, aceste rezultate oferă o directivă clară pentru companiile din domeniul sănătății de a se angaja în mod deschis și de a asigura o mai mare colaborare între industrie și factorii de decizie politică. Companiile din domeniul sănătății nu mai sunt pe margine, ci sunt considerate în general ca făcând parte din părțile interesate din sistemul societății. Chiar dacă votul din iunie va atribui responsabilitățile în primul rând părților interesate din punct de vedere politic, „industria trebuie să continue să joace un rol activ și să contribuie la elaborarea și conducerea agendei politice – în beneficiul pacienților din întreaga Europă”, se subliniază în studiu.

Inteligența artificială –  modalitate de abordare a problemelor importante din domeniul sănătății

Studiul a constatat că există o serie de probleme structurale în sistemele europene de sănătate care sunt în atenția publicului. Timpii de așteptare și numărul insuficient de profesioniști din domeniul sănătății sunt percepute ca fiind cele mai mari obstacole. Nu este surprinzător faptul că acestea sunt, de asemenea, primele două domenii structurale pe care respondenții le-au enumerat pentru o mai mare atenție și acțiune politică – dar au recunoscut, de asemenea, că acestea sunt domeniile principale în care IA ar putea fi de ajutor. Majoritatea celor intervievați susțin, în general, utilizarea inteligenței artificiale în sistemul de sănătate, o consideră benefică pentru pacienți și sunt încântați de utilizarea acesteia pentru a face ca sistemele de sănătate să funcționeze mai eficient și mai eficace. Deși, în general, sunt favorabile, publicul are încă preocupări semnificative în ceea ce privește IA, în special referitor la potențialele erori și daunele aduse pacienților. Alte priorități în materie de reglementare includ prevenirea răspândirii dezinformării și protejarea confidențialității și a securității. UE deschide calea la nivel mondial cu legea recent adoptată privind IA, iar companiile pot profita de această ocazie pentru a se implica în dezbatere. Profesioniștii din domeniul sănătății au, de asemenea, un rol important de jucat în implementarea cu succes a IA: studiul  arată că majoritatea respondenților doresc să aibă acces ușor pentru a vorbi cu un medic sau o asistentă medicală dacă nu au încredere în rezultatele generate de IA. În acest fel, furnizorii de servicii medicale devin parte integrantă în realizarea potențialului IA de îmbunătățire a accesului la asistență medicală și a calității acesteia.

Bogdan Guță

sursa

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: