După secole în care diferenţele dintre femei şi bărbaţi, în medicină, au fost ignorate sau atribuite unor specialităţi legate de aparatul de reproducere, medicina modernă are o revelaţie.
Studiile recente pun în lumină diferenţe semnificative în fiziologie, patologie, în răspunsul la terapii între cele două genuri. O nouă specialitate medicală se conturează şi se extinde în cele mai dezvoltate ţări – Gender Medicine – care surprinde prin abordare şi prin datele incontestabile evidenţiate.
Lumea medicală începe să îşi reorienteze practicile şi să redefinească ghidurile medicale. Sunt realizate studii şi analize separate, comparative, nuanţate, care modulează protocoalele de diagnostic şi de tratament pentru cele două genuri.
Femeia revine în preocupările prioritare ale guvernelor prin elaborarea unor politici şi strategii de sănătate specifice care să susţină rolul femeii în plan social, economic, dar mai ales în garantarea sănătăţii generaţiei viitorului.
Sănătatea femeii trebuie abordată într-o manieră complexă şi de-a lungul întregii vieţi, mai ales în contextul în care populaţia cu vârstă de peste 60 de ani se dublează şi este predominant feminină.
Conferinţa Internaţională “Woman’s Health – Sănătatea femeii”, organizată de revista Politici de Sănătate, este primul eveniment de anvergură ce a avut loc atât în România, cât şi în Europa Centrală şi de Est şi a beneficiat de prezenţa prof. Marek Glezerman (Israel), preşedintele Societăţii Internaţionale de Gender Medicine.
Veţi regăsi în paginile următoare interviuri, în exclusivitate, şi follow-up-ul conferinţei care reflectă importanţa acestui domeniu în politicile de sănătate ale oricărui guvern.
Ce este diferit în sănătatea femeii? Variază într-atât biologia femeii faţă de cea a bărbatului încât să se justifice studii separate şi analize comparative?