Dacă avem curiozitatea să căutăm pe Google “sănătatea femeii”, vom întâlni de cele mai multe ori (şi mă refer la căutările în limba română) aspecte legate de sănătatea sexuală şi reproductivă a femeilor. La nivel internaţional, această abordare este de mult extrapolată, atingând toate aspectele ce ţin de economic, mediu, social, genetic, cultural etc.
Maria Vasilescu
În acest număr, invitatul special al revistei Politici de Sănătate, expertul internaţional în sănătatea genurilor sau sexelor prof. Marek Glezerman, prezintă succint ce înseamnă de fapt Gender Medicine. Este un concept nou în România, însă prezent în ţările cu sisteme de sănătate bine puse la punct şi care răspund nevoilor de abordare medico-sociale diferite şi personalizate.
Prof. Glezerman deschide practic dezbaterea şi în ţara noastră, plecând de la ideea că în afara faptului că fiecare individ este unic, femeile şi bărbaţii prezintă diferențe atât ca predispoziţii de îmbolnăvire, cât şi ca modalităţi de tratament. Se spune că fiecare celulă a noastră are imprimat sexul. Şi aceasta reacţionează în consecinţă.
Ediţia din această lună este o încântare prin prisma diversităţii subiectelor care nu ni se datorează în totalitate şi pentru care le mulțumim colaboratorilor noştri, specialişti pasionaţi în ale politicilor de sănătate. Prezentăm studii de caz, plecând de la subiecte HOT în România – iniţiate şi dezbătute la nivelul autorităţilor şi al industriei: cum au gestionat un anumit subiect alte ţări (stimulentele financiare pentru medici, performanţa spitalelor publice, fondurile europene) sau cum putem investi banii din următorul exerciţiu bugetar european, dacă pachetul minim de servicii este pachetul maxim de restricţii, ce fac europarlamentarii români pentru siguranţa pacientului, cât sunt luate în seamă acţiunile asociaţiilor de pacienţi şi ce părere are Comisia Europeană despre transplant.
Începând cu luna noiembrie, vom dedica două pagini celor două autorităţi importante din sănătate, Ministerul Sănătăţii şi CNAS, şi vom prezenta toate acţiunile celor două instituţii din luna respectivă. Este important atât pentru noi, cât şi pentru cititor să urmărim implementarea proiectelor promise.
Şi dacă se întreabă cineva de ce comisarul european Dacian Cioloş ne-a făcut onoarea să fie pe coperta acestui număr, aflaţi din interviul cu domnia sa cât de important este pentru sănătatea noastră ceea ce mâncăm. Comisarul Cioloş, apreciat la nivel european, transmite specialiştilor în sănătate direcţiile de acţiune în acest domeniu. Și asta pentru că, suntem siguri,cititorii acestei publicaţii sunt culţi, interesaţi, dornici să afle tot ce e nou, depăşind de cele mai multe ori domeniul strict al sănătăţii. La nivel internaţional, de unde ne culegem de cele mai multe ori informaţiile, sănătatea nu mai înseamnă de mult medicină. Mediul (poluarea solului, a apei, a aerului), siguranţa transportului, criza economică (sărăcia), educaţia, agricultura – toate acestea configurează sănătatea populaţiei viitorului.