Politici de Sanatate

Sănătatea Femeii: Risc crescut de infarct și AVC, la mamele peste 40 de ani

22 februarie
13:41 2016
Sănătatea Femeii: Risc crescut de infarct și AVC, la mamele peste 40 de ani

Femeile care întârzie sarcina până la vârsta de 40 de ani prezintă un risc crescut de a dezvolta atac de cord sau accident vascular cerebral (AVC) mai târziu în viață, arată un nou studiu prezentat la conferința Societății Americane de Stroke, desfășurată recent la Los Angeles, SUA, după cum informează European Institute of Women’s Health.

Cercetătorii americani au analizat datele de la 72.000 de femei, din care 3.300 au rămas însărcinate după vârsta de 40 de ani. Au comparat ratele de accident vascular cerebral, infarct și mortalitatea cardiovasculară în rândul mamelor mai în vârstă cu statisticile observate în rândul mamelor mai tinere pe o perioada de 12 ani. Rezultatele au arătat că numai 2,45% dintre femeile care au rămas însărcinate sub vârsta de 40 de ani erau la risc de a suferi un accident vascular cerebral ischemic, comparativ cu procentul de 3,8% din rândul mamelor mai în vârsta. De asemenea, riscul de accident vascular cerebral hemoragic a fost de 1% în rândul mamelor mai în vârstă, comparativ cu 0,5%, la mamele mai tinere. În ceea ce privește atacurile de cord, riscul a fost de asemenea mai mare la mamele peste 40 de ani – 3%, comparativ cu 2,5% la mamele tinere. Cercetătorii au observat și că mamele mai în vârstă au un risc mai mare de a suferi un deces din cauza complicațiilor cardiovasculare – 3,9%, față de 2,3% în rândul mamelor mai tinere.

„Femeile cu o sarcină târzie trebuie să fie conștiente de riscul lor crescut de a avea diferite probleme cardiace și să ia măsuri pentru a îmbunătăți sănătatea lor cardiovasculară”, a declarat prof. Adnan Qureshi, cercetător principal al studiului și director al Zeenat Qureshi Stroke Institute din Minnesota.

Conferința Sănătatea Femeii – “Practici bazate pe dovezi”, 31 martie 2016

Cea de-a treia ediție a Conferinței Sănătatea Femeii – “Practici bazate pe dovezi” este organizată anul acesta de Revista Politici de Sănătate sub auspiciile Comisiei pentru sănătate publică din Senatul României.

În deschiderea evenimentului vor participa Excelența Sa Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, dl Hans Klemm, doamna conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat, Departamentul Sănătate Publică al Administrației Prezidențiale, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și lideri de opinie din domeniul sănătății.

Anul acesta, Key Note Speaker la Conferința „Sănătatea femeii” este dr. med. Astrid Bühren – președinte Medical Women’s Association din Germania, vicepreședinte al Asociației Federale a Asigurărilor Medicale de Sănătate din Bavaria, membră în Board-ul Societății de Gender Medicine, precum și al Asociatiei Germane a Medicilor.

La conferință vor participa 150 de persoane: reprezentanți ai autorităților, lideri de opinie în sănătate, medici, farmaciști, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți și ai mass-mediei.

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: