Politici de Sanatate

Sănătatea Femeii – o prioritate pentru politicile de sănătate

05 martie
12:05 2015
Sănătatea Femeii – o prioritate pentru politicile de sănătate

Cea de-a doua ediție a Conferinței “Sănătatea Femeii – de la pubertate la menopauză”, organizată de revista Politici de Sănătate, a reunit 200 de profesioniști, reputați medici în domenii ca Obstetrică-Ginecologie, Oncologie, Dermatologie, specialiștii în sănătate publică, autorități, lideri de opinie, precum și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți și mass-media. Cu toții au dezbătut cele mai importante probleme de sănătate ale femeii și au încercat să găsească soluții pentru îmbunătățirea stării de sănătate a femeilor din România.

Printre concluziile trasate de specialiști se numără necesitatea intensificării eforturilor pentru îmbunătățirea prevenței diferitelor afecțiuni specifice femeilor și administrarea unui tratament personalizat. Asta pentru că România ocupă primul loc în Uniunea Europeană (UE) în ceea ce privește mortalitatea prin cancerul de col uterin. Avem o rată a mortalității de 17 decese la 100.000 de locuitori, în timp ce media europeană este de 5-6 decese la 100.000 de locuitori. Nu stăm deloc bine nici la capitolul incidență, având o rată a incidenței cancerului de col uterin dublă față de media europeană – 34 de cazuri la 100.000 de locuitori, comparativ cu 17 cazuri la 100.000 de locuitori cât este media europeană. În acest context, specialiștii fac apel la creșterea prevenției primare (vaccinare) și secundare (screening).

În ceea ce privește cancerul mamar, în fiecare an, sunt înregistrate 8.000 de astfel de noi cazuri. Mai grav este că peste 60% din acestea sunt depistate în stadiile III și IV, ceea ce înseamnă peste 5.000 de persoane diagnosticate tardiv.

“Este nevoie de politici și strategii de sănătate specifice pentru a îmbunătăți starea de sănătate a femeiilor din România, iar pentru elaborarea acestora, sănătatea femeii trebuie să devină o prioritate în preocupările guvernanților români”, a declarat Maria Vasilescu, publisher Revista Politici de Sănătate.

Discuțiile din cadrul celei de-a doua Conferințe Sănătatea Femeii au punctat și necesitatea unei abordări multidisciplinare a fibromului uterin, boală care afectează una din trei femei aflate la vârstă fertilă, intensificarea controlului factorilor de risc cardiovascular, îngrijirea atentă și responsabilă a pielii, având în vedere că zaharul, indiferent de cantitate, și expunerea excesivă la soare accelerează procesul de îmbătrânire a pielii, precum și preocuparea tot mai ridicată a femeilor pentru chirurgia estetică.

Desfășurată sub auspiciile Comisiei pentru sănătate publică și Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități din Senatul României, Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Conferința “Sănătatea Femeii – de la pubertate la menopauză” și-a propus să informeze publicul larg și publicul profesionist asupra faptului că femeile reacționează diferit de bărbați la același tip de boală și, prin urmare, necesită o abordare diferită. De asemenea, conferința promovează conceptul de gender medicine în România și sprijină dezvoltarea politicilor de promovare și îmbunătățire a sănătății femeii, întrucât aceste acțiuni duc la îmbunătățirea sănătății întregii populații.

Concluziile complete ale Conferinței “Sănătatea Femeii – de la pubertate la menopauză” vor fi publicate în ediția lunii martie a revistei Politici de Sănătate.

Fotografii de la eveniment pot fi postate pe pagina de facebook a Revistei Politici de Sănătate https://www.facebook.com/pages/Revista-Politici-de-s%C4%83n%C4%83tate/150787641769973

 

 Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: