Politici de Sanatate

Sănătatea digitală transformă îngrijirea oncologică

15 decembrie
19:28 2022
Sănătatea digitală transformă îngrijirea oncologică

Utilizarea din ce în ce mai frecventă a eHealth a deschis o nouă eră a îngrijirii oncologice centrate pe pacient, care depășește modelul tradițional de îngrijire pentru evaluări și intervenții în timp real, dinamice și asistate de tehnologie. Dezbaterea eHealth în oncologie: o nouă lume a îngrijirii pacienților bolnavi de cancer organizată, pe 24 noiembrie 2022, la Palatul Parlamentului, de revista Politici de Sănătate și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) în cadrul proiectului „Împreună Învingem Cancerul” (cancer-plan.ro), a abordat potențialul eHealth de a îmbunătăți furnizarea de îngrijiri oncologice, luând în calcul provocările și oportunitățile legate de accesibilitatea, scalabilitatea și implementarea tehnologiilor digitale, precum și viitoarele direcții de cercetare.

Dezbaterea, moderată de dr. Ștefan Busnatu, prodecan Facultatea de Medicină, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, a oferit celor prezenți la întâlnire, dar și celor care au urmărit evenimentul online, o imagine de ansamblu a importanței și impactului sănătății digitale în oncologie, grație prezentărilor susținute de speakerii invitați: MEP Cristian Bușoi, președinte Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE), Parlamentul European; Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării; Ioan Sabin Sărmaș, președinte Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, Camera Deputaților; Nicoleta Pauliuc, președinte Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, Senat; Dragoș- Cristian Vlad, președinte Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR); Cezar Irimia, președinte Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC); dr. Elisabeth Iuliana Brumă, director Direcția Reglementări și Norme de Contractare, CNAS; conf. dr. Michael Schenker, președinte Comisia de Oncologie, Ministerul Sănătății; dr. Ioana Bianchi, director Relații Externe, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM); dr. Carmen Ungurean, coordonator prevenție și screening pentru cancer, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP); dr. Delia Nicoară, Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță”, Cluj- Napoca.

Mesaje-cheie

  • Este importantă identificarea de pârghii pentru interconectarea registrelor pacienților la nivel european.
  • Sănătatea este cea mai dificilă zonă de digitalizat sau de transformat digital.
  • Cloudul guvernamental – proiect de aproape 600 de milioane de euro – promite să pună toate datele românilor, inclusiv cele privitoare la sistemul de sănătate, într-un loc sigur.
  • Doar 3% dintre pacienții cu cancer sunt înrolați la ora actuală în studii clinice la nivel global, iar 20% dintre studiile clinice care cercetează bolile oncologice eșuează din cauza insuficienței numărului pacienților înrolați.
  • Introducerea în curricula Universităților de Medicină și Farmacie a cursurilor de informatică medicală, adaptate necesităților spitalelor, sau realizarea unui parteneriat cu Politehnica București pentru dezvoltarea acestei ramuri, astfel încât să existe un număr suficient de medici specialiști de informatică medicală și de registratori.
  • Arhitectura sistemelor digitale ar trebui să respecte organizarea de astăzi a sistemului oncologic din România, cu institutele oncologice, cu centrele oncologice de volum din regiunile în care nu există astăzi institute de oncologie.
  • Fiecare furnizor de servicii medicale oncologice trebuie să-și înțeleagă rolul și participarea la Registrul național de cancer.

 „Împreună învingem cancerul”

Proiectul „Împreună învingem cancerul” și-a propus colectarea, analiza și prioritizarea unor opinii avizate de la profesioniștii care lucrează în oncologie, hemato-oncologie și arii conexe, într-o manieră comprehensivă, și concretizarea acestora într-un document sintetic de recomandări pentru implementarea Planului Național de Combatere a Cancerului, document care a fost lansat pe 25 ianuarie 2022.

 

de Bogdan Guță

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: