Politici de Sanatate

Sănătate pentru toți versus sănătate pentru unii. Post Astana: o nouă eră – o nouă speranță!

13 martie
19:41 2019
Sănătate pentru toți versus sănătate pentru unii. Post Astana: o nouă eră – o nouă speranță!

La finele lui 2018 s-au împlinit 40 de ani de la Declarația de la Alma-Ata, care a fost adoptată în cadrul Conferinței internaționale de asistență medicală primară, în 1978. Cu ocazia aniversării, în perioada 25-26 octombrie 2018, la Astana, în Kazahstan, s-a desfășurat Conferința Globală privind asistența medicală primară, sub egida Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și UNICEF, în cadrul căreia a fost aprobată o nouă declarație, ce subliniază rolul esențial al asistenței medicale primare din întreaga lume.

Miniștri și reprezentanți ai 141 de țări, printre care și Republica Moldova, s-au reunit pentru a discuta despre importanța asistenței medicale primare și acoperirea universală cu servicii medicale pentru toți. Declarația de la Astana, semnată la 25 octombrie 2018, reafirmă angajamentul țărilor participante privind consolidarea asistenței medicale primare și acoperirea universală cu servicii de sănătate pentru toți.

Din delegația oficială a Republicii Moldova au făcut parte prof. Ghenadie Curocichin, doctor în medicină, șef al Catedrei Medicina de Familie de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, președinte al Societății Medicilor de Familie din Republica Moldova, și prof. Grigore Bivol, doctor în medicină, președinte de onoare al Societății Medicilor de Familie din Republica Moldova.

Prof. Ghenadie Curocichin: „Resurse suplimentare pentru asistența medicală primară”

Care sunt mesajele și recomandările OMS, lansate în cadrul evenimentului, la care ați participat? Ce ați dori să relevați comunității medicale din Republica Moldova în legătură cu acest subiect?

Mesajul OMS este că un sistem de sănătate, cu o asistență medicală primară puternică, oferă rezultate mai bune în domeniul sănătății, eficiență și o calitate îmbunătățită a îngrijirii. Pentru ca asistența medicală primară să fie îmbunătățită este nevoie de implicarea continuă a autorităților și a comunităților, de o politică multisectorială, dar și de un accent pe spectrul de prevenire, prin vaccinări și planificare familială, pentru gestionarea condițiilor cronice de sănătate și îngrijire paliativă, recomandă OMS.

Cea de-a 40-a aniversare a Declarației de la Alma-Ata vine într-un moment în care asistența medicală primară beneficiază de o atenție binemeritată. Cu patru decenii în urmă, declarația de la Alma-Ata a identificat asistența medicală primară drept cheia necesară pentru atingerea sănătății pentru toți. Obiectivul mai este actual. Spre deosebire de asistența medicală terțiară, asistența medicală primară comprehensivă este atât pro-săracă, cât și pro-rurală. Studiile comparative au arătat că asistența medicală primară este o caracteristică principală a sistemelor naționale de sănătate, care oferă servicii de îngrijire de înaltă calitate, la un cost accesibil.

În ce măsură experiența internațională în realizarea unei acoperiri universale cu servicii de sănătate este importantă și pentru Republica Moldova?

Într-un moment, în care există un mare interes în realizarea unei acoperiri universale cu servicii de sănătate, este relevant de reținut că sunt dovezi istorice privind importanța asistenței medicale primare, ca fundație pentru tranziția către o acoperire universală cu servicii de sănătate. Spre exemplu, reforma sistemului de sănătate din Thailanda din 2002, care a condus la o acoperire universală cu servicii de sănătate, a fost precedată de 15 ani de dezvoltare a centrelor de sănătate, fiind create centre de asistență medicală primară, în zonele rurale. Dezvoltarea timpurie a unei rețele complexe de clinici de asistență medicală primară din mediul rural, în perioada colonială, a permis statului Sri Lanka să arate posibilitățile unei țări sărace, prin oferirea unei bune stări de sănătate, la un cost redus.

La rândul său, Republica Moldova a făcut un pas important în îmbunătăţirea asistenţei medicale primare şi asigurarea populaţiei cu servicii medicale, prin aprobarea reformei asistenţei medicale primare, care prevede implementarea noilor forme de activitate profesională a medicului de familie, centrate pe pacient și abordarea integrată a acestuia.

Având în vedere importanța asistenței medicale primare, cum se pot intensifica eforturile de furnizare a serviciilor universale, așa cum se prevede în declarație?

Pentru a pune în aplicare viziunea privind asistența medicală primară este necesar să se definească o listă detaliată a serviciilor de sănătate și a medicamentelor esențiale, pe care toate instituțiile de asistență medicală primară ar trebui să le furnizeze. Declarația de la Alma-Ata identifică această listă de servicii de sănătate ca fiind esențială pentru asistența medicală primară: îngrijirea sănătății materne și a copilului, inclusiv planificarea familială, imunizarea împotriva bolilor infecțioase majore, prevenirea și controlul bolilor endemice, la nivel local, tratamentul adecvat al bolilor netransmisibile și leziunilor, și furnizarea de medicamente esențiale.

O asistență medicală primară universală eficientă necesită resurse financiare sporite. În acest sens, Declarația de la Astana afirmă importanța asistenței medicale primare și necesitatea plasării acesteia în centrul asistenței medicale universale. Aceasta prevede alocarea de resurse suficiente pentru cercetare, evaluare și managementul cunoștințelor, promovând dezvoltarea unor strategii eficiente, pentru acțiuni multisectoriale, sănătate publică și asistență primară. De asemenea, Declarația solicită un angajament de a investi resurse suficiente în asistența medicală primară, pentru a oferi acces la medicamente esențiale și o gamă completă de servicii de sănătate, necesare fiecărei persoane.

Prof. Grigore Bivol: „Trebuie să acționăm programatic, fără amânare”

Cu ce impresii v-ați întors  de la Astana?

A fost un eveniment foarte important, pe plan global. S-a semnat o Declarație, a fost făcut un angajament reînnoit, de o seriozitate reală. Dar trebuie să precizăm că o Declarație își confirmă eficiența dacă este urmată de acțiuni concrete în țările semnatare.

Mi-a dat încredere faptul că participanții au abordat asemenea subiecte, cum ar fi decalajul privind resursele umane, cel de finanțare, aspectul informațional și utilizarea tehnologiilor – nu doar „ce”, ci „cum”. Toate statele membre ale OMS sunt semnatare.

Odată cu adoptarea Declarației, fiecare țară și-a asumat responsabilitatea de a întreprinde acțiuni urgente pentru dezvoltarea asistenței medicale primare și de a contribui la îmbunătățirea stării de sănătate a oamenilor. Un succes semnificativ este că reprezentanții internaționali ai medicilor de familie au reușit includerea, în Declarația de la Astana, a rolului medicului de familie în asistența medicală primară. O lecție minunată despre cum se face lobby. Acum urmează implementarea!

De ce o nouă Declarație?

S-au produs multe schimbări în lume, din 1978, de la Declarația din Alma-Ata „Sănătate pentru toți”. De atunci, Uniunea Sovietică – care convocase această adunare a miniștrilor sănătății – a dispărut, Zidul Berlinului a căzut, China a înviat, iar Kazahstanul, statul-gazdă, și-a mutat capitala la Astana.

Viziunea îndrăzneață a Conferinței din 1978 nu a fost pe deplin promovată în raporturile internaționale diplomatice și politice. Este adevărat că a fost preluată în vest prin revenirea la intervenții „verticale”, cum ar fi vaccinarea, concentrarea pe un grup mai mic de programe cost-eficiente și încurajarea implicării sectorului privat. Dar, deşi Declaraţia de la Alma-Ata din 1978 a pus bazele asistenţei medicale primare, progresele înregistrate în ultimele patru decenii au fost diferite și inegale.

Noua Declarație de la Astana sugerează că aspirația, de acum patru decenii, rămâne valabilă. Cel puţin jumătate din populaţia lumii încă nu are acces la servicii medicale de bază, inclusiv servicii pentru prevenirea şi tratarea bolilor netransmisibile şi infecţioase, a sănătăţii materne şi a copilului, precum şi a sănătăţii mentale şi reproductive. Scopul noii Declarații este de a aborda prevenirea și tratamentul, de a ajunge la cele mai sărace și mai îndepărtate comunități și de a acoperi atât bolile netransmisibile, cât și pe cele infecțioase.

Care sunt pașii următori?

Există deja un angajament politic din partea guvernelor de a construi o asistență medicală primară durabilă. Acest lucru necesită finanțare previzibilă, pe mai mulți ani. Sperăm că guvernele și donatorii își vor onora angajamentele, atât cu sprijinul național, cât și internațional.

Liderii medicinii de familie din fiecare regiune trebuie să fie atenți și activi. În ciuda faptului că oamenii de astăzi sunt mai sănătoşi decât oricând, înregistrăm multe decese din cauza unor maladii care pot fi prevenite. A venit timpul ca autoritățile executive și legislative, precum și societatea civilă, să-şi unească eforturile pentru îmbunătăţirea accesului la servicii medicale primare, oricând şi oriunde.

Știm ce trebuie să facem. Avem dovezi solide și suficiente despre ceea ce funcționează și ce nu funcționează în diferitele contexte. Acuma este un moment potrivit pentru a ne intensifica eforturile și a spori ritmul de lucru în asistența medicală primară. În acest sens, rolul cetățenilor și al comunităților este absolut crucial. Pentru a avea succes, pe lângă dovezi solide, avem nevoie și de valori puternice. Asistența medicală primară nu poate fi separată de viziunea și de angajamentul față de sănătate și justiție socială. Aceasta este o bătălie și trebuie să ne implicăm, dacă ne dorim să mergem mai departe. Populația noastră o merită! (A.G.)

 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: