
Profesorul Dr. Mihai Voiculescu s-a stins din viață pe 29 august, la vârsta de 72 de ani, la Spitalul Elias din București. El a fost profesor de medicină internă și nefrologie la UMF Carol Davila, medic primar medicină internă și nefrologie, Institutul Clinic Fundeni, Centrul de Medicină Internă și Nefrologie.
Profesorul s-a remarcat, în ultimii ani, în activitatea de îngrijire a bolnavilor prin introducerea unor noi metode terapeutice în România: terapia de substituție renală și dializă hepatică de tip MARS. Astfel a reușit recuperarea pacienților cu insuficiență renală acută sau insuficiență hepatică sau supraviețuirea pacienților cu insuficiență hepatică până la efectuarea transplantului hepatic.
În ultimii 25 ani, profesorul Mihai Voiculescu s-a dedicat muncii didactice și celei de cercetare clinică. Activitatea didactică a fost la nivelul învățământului universitar (nefrologie și pneumologie) și postuniversitar (coordonare rezidențiat în nefrologie și medicină internă și a stagiului de medicină internă, nefrologie, pneumologie, dializă și transplant renal în diverse specialități: cardiologie, hematologie, oncologie, urologie, ATI).
O componentă importantă a activității didactice și profesionale a fost crearea Școlii de Nefrologie de la Institutul Clinic Fundeni care s-a înființat în 1995 sub conducerea Prof. Dr. Mihai Voiculescu și își continuă activitatea și în prezent. Prin activitatea didactică din ultimii 25 ani, s-a dovedit a fi un formator de școală medicală în domeniul nefrologiei, cu interes deosebit în diagnosticul și tratamentul bolilor renale imunologice, accesului vascular, procedurilor de terapie substitutivă renală continuă și dializei peritoneale. Din 2003 a fost președintele Asociației Române pentru Studiul Ficatului din România (ARSF), iar din 2005 a fost președintele Asociației Române pentru Studiul Bolilor Ereditare Renale și al Asociației Române pentru Nefrologie și Acces Vascular.