Politici de Sanatate

S-a descoperit Piatra Rozetta, în cancerul de prostată

22 mai
14:46 2015
S-a descoperit Piatra Rozetta, în cancerul de prostată

Oamenii de știință au realizat o descoperire uimitoare, care va ajuta la o mai bună înțelegere a cancerului de prostată, o boală care afectează anual peste un milion de persoane. Concret, cercetătorii au realizat o hartă genetică atotcuprinzătoare a cancerului de prostată. Potrivit acestora, harta este un fel de “Piatra Rozetta” (unul dintre cele mai importante vestigii arheologice, care a ajutat la descifrarea hieroglifelor) pentru tratamentul cancerului de prostată. Asta pentru că harta genetică poate conduce la reducerea mortalității prin cancer de prostată, cu ajutorul terapiilor țintite, înformează BBC.

Studiul, publicat în revista Cell, arată că aproape nouă din 10 bărbați diagnosticați cu cancer de prostată au avut mutații genetice, pentru care există deja dezvoltate medicamente specifice.

Cercetătorii au analizat codurile genetice ale tumorilor de la 150 de pacienți cu cancer de prostată metastatic sau în stadii avansate, a căror boală s-a răspândit și la alte organe. Ei au descoperit că 89% dintre pacienți au mutații genetice, pentru care există medicamente țintite sau terapii aflate în studii clinice.

„Descoperirea schimbă într-adevăr regulile jocului. Această hartă este un fel de Piatra Rozetta, pentru ca ne ajută să decodăm boala pentru prima dată. În trecut, obișnuiam să tratăm cancerul de prostată metastatic ca pe o singură boală, dar acum observăm că este de fapt un grup de boli, fiecare conduse de propriul set de mutații genetice”, a declarat prof. dr. Johann de Bono, de la Institutul de Cercetare a Cancerului (ICR) din Londra și Royal Marsden NHS Foundation Trust.

Potrivit cercetătorilor, cu ajutorul testelor genetice ar fi posibil să se individualizeze îngrijirea pacientului.

În Mare Britanie, în fiecare an, peste 40.000 de bărbați sunt diagnosticați cu cancer de prostată. Anual, boala ucide aproape 11.000 de britanici.

Studiul a fost condus de oamenii de știință de la Institutul de Cercetare a Cancerului (ICR) din Londra, în colaborare cu mai multe echipe de cercetători din Statele Unite ale Americii.

 

Sursa: www.bbc.co.uk

 

Mirabela Viașu

 

 

 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: