Cancerul la sân și cancerul de col uterin ucid în fiecare an peste 7.000 de femei la nivel mondial, în ciuda faptului că ele pot fi prevenite cu succes. Conform OMS, România are cea mai mare rată de mortalitate prin cancer de col uterin din Uniunea Europeană, fapt care ne arată că țara noastră mai are multe de făcut pentru a face față acestei provocări de sănătate publică. Intensificarea prevenției, vaccinarea HPV și dezvoltarea programelor de screening se numără printre soluțiile identificate de experții americani și specialiștii români, precum și reprezentanții asociațiilor de pacienți în cadrul celei de-a 7-a ediții a Summit-ului WE CAN – Advocacy, Education and Outreach în Breast and Cervical Cancer, organizat pentru prima dată în România de Women’s Empowerment Cancer Advocacy Network, Asociația Îngrijire Acasă și Revista Politici de Sănătate, în perioada 22-23 octombrie 2015.
Tratamentul unui pacient cu cancer în România costă foarte mult sistemul sanitar. Potrivit ministrului Sănătății, dr. Nicolae Bănicioiu, costul mediu lunar depășește 5.000 euro, fapt care arată cât de importantă este prevenția. În acest sens, ministrul Nicolae Bănicioiu a precizat că este analizată posibilitatea extinderii programului național de depistare precoce a cancerului uterin: “Ne dorim ca în cei cinci ani de program să testăm 65% din populația eligibilă, iar pentru ca programul să se desfășoare bine în 2015, au fost dublate fondurile alocate de la bugetul de stat. În prezent, 88 de rețele unde se recoltează probele pentru testarea Babeș Papanicolau, circa 6.000 de medici de familie participă, iar până în prezent au fost efectuate 475.000 de teste”.
Programul național gratuit de depistare a cancerului de col uterin funcționează în prezent în nouă unități medicale: Institutul Oncologic București, Institutul Oncologic Cluj-Napoca, Institutul Regional Oncologic Iași, Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului, Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon, Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara și Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș.
Există numeroase provocări la acest capitol și în Statele Unite ale Americii, a precizat Excelența Sa, ambasadorul SUA la București, Hans Klemm: “Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer din SUA, anual fiind diagnosticate peste 200.000 de cazuri noi și aproximativ 4.000 de decese înregistrate. Peste 12.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin în fiecare an în SUA. Anual, sistemul de sănătate american cheltuie în medie peste 125 de miliarde de dolari pentru îngrijirea oncologică, iar această sumă va crește odată cu îmbătrânirea populației”.
“Având în vedere indicatorii de sănătate deloc avantajoși în ceea ce privește cancerul în România, trebuie să facem mai mult pentru a crește prevenția în cancer. Împreună cu Ministerul Sănătății și Comisia de sănătate din Camera Deputaților vom încerca să găsim soluțiile necesare pentru a îmbunătăți calitatea îngrijirilor, pentru a veni în sprijinul pacienților noștri”, a declarat prof. univ. dr. Florian Bodog, secretarul Comisiei pentru sănătate publică din Senatul României, sub auspiciile căreia s-a derulat cel de-al 7-lea Summit WE CAN.
Consilierul prezidenţial, conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, a punctat importanța asociațiilor de pacienți în sprijinul pacientelor care se luptă cu această patologie frecventă și gravă: “Vreau să felicit organizațiile de pacienți pentru munca de pionierat realizată în țara noastră, în slujba pacientelor care au nevoie de îngrijire și consiliere. Spun acestea în calitate de medic, de practician în sistemul de sănătate românesc, de om care înțelege toate resorturile suferinței pacientelor și valoarea reală a muncii depuse pentru a asigura calitatea vieții acestora”.
Vaccinarea protejează împotriva infecției cu fenotipurile oncogene de HPV și poate determina reducerea incidenței într-un interval de 10 ani, a declarat conf. univ. dr. Corneliu-Florin Buicu, președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților. “Screeningul anatomo-patologic oferă posibilitatea, dacă este bine organizat, depistării și tratării în faze incipiente a leziunilor canceroase. Este esențială implicarea medicilor de familie și introducerea unui pachet de servicii medicale preventive, prioritare, decontabil din sistemul de asigurări de sănătate. Serviciile medicale preventive sunt extrem de bine dezvoltate și cuantificate în SUA, iar modelul american de prioritizare ar putea fi adaptat și în România”, a adăugat conf. univ. dr. Corneliu-Florin Buicu.
În opinia secretarului de stat în Ministerul Sănătății, prof. univ. dr. Dorel Săndesc, o problemă deosebit de importantă este și criza majoră de personal sanitar, suprasolicitat de numeroase probleme specifice.
România trebuie să schimbe trendul în prevenirea și controlul acestor două boli netransmisibile, a declarat președintele Societății Române de Microbiologie, prof. univ. dr. Alexandru Rafila: “2.000 de femei mor în fiecare an din cauza cancerului la sân în România. Am văzut că în SUA, o țară de 15 ori mai mare ca România, boala ucide 4.000 de femei, ceea ce arată că sistemul american de detectare rapidă a cancerului, cuplat cu vaccinarea împotriva infecției HPV, dă rezultate și acest lucru ar trebui să-l urmăm și noi”.
Un aspect deosebit de important în lupta împotriva cancerelor la femei, pe care se axează strategia americană este îmbunătățirea nivelului de conștientizare în rândul populației. “Cancerul la sân este o afecțiune ce poate fi vindecată și trebuie să ajutăm populația să înțeleagă acest lucru. Trebuie să integrăm programele de depistare precoce în programele pentru sănătatea mamei și copilului, sănătatea reproductivă, dar și în programele pentru HIV/SIDA. Trebuie să intensificăm programele de depistare precoce deoarece metastazele nu sunt tratate cu succes în nicio țară din lume. Avem nevoie de ghiduri și protocoale bazate pe dovezi, sustenabile din punct de vedere financiar și trebuie să promovăm conceptul de advocacy în prevenția, depistarea și cercetarea cancerului”, a declarat dr. Julie Gralow, medic oncolog la Universitatea din Washington, SUA și managerul proiectului în cadul căruia se organizează Summit-ul WE CAN.
De aceeași părere este și dr. Jo Anne Zujewski, de la Institutul Național de Cancer din Maryland, SUA: “Ratele mari de incidență și mortalitate în cancerul la sân și cancerul de col uterin pot fi reduse. Este nevoie de un program de conștientizare și educație continuă în cancerul mamar și cancerul de col uterin, dar și de prevenție prin vaccinarea HPV dinainte de începerea vieții sexuale”.
Organizația WE CAN a derulat din anul 2003 summit-uri regionale de advocacy şi de educație pentru femeile cu cancer. Prin acestea își propune să consolideze mişcarea internaţională de susţinere a femeilor cu cancer şi să asigure progresul în vederea reducerii ratei morbidităţii şi mortalităţii din cauza cancerului la sân şi de col uterin în ţările slab dezvoltate şi în cele în curs de dezvoltare prin sprijinirea reţelelor regionale care cresc gradul de conştientizare asupra cancerului, prin creştere capcităţii instituţionale, prin trasferul de cunoştinţe şi împătătşirea celor mai bune practici de advocacy pentru a demonta miturile negative despre cancer, influenţarea schimbării normelor sociale şi a politicilor publice.
Pentru mai multe fotografii accesaţi link-ul:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.486370584878342.1073741850.150787641769973&type=3