Politici de Sanatate

România, în plină epidemie de gripă

30 ianuarie
18:21 2019
România, în plină epidemie de gripă

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat miercuri dimineaţă că se constată că vorbim despre o evoluţie epidemică a gripei, înregistrându-se a treia săptămână cu cazuri peste estimări. Potrivit ministrului Sănătăţii, această formă de gripă are forme de manifestare uşoare şi medii. „Nu putem afirma că ne confruntăm cu un sezon gripal mai sever faţă de sezonul precedent, ci că s-a înregistrat un număr mai mare de decese, mai devreme. Diferenţa e că avem un număr mai mare de cazuri şi un număr mai mare de cazuri confirmate clinic. Gripa evoluează pe tot teritoriul ţării, chiar dacă la intensităţi diferite. Din fericire, această gripă este datorată unei tulpini care are forme uşoare şi medii de manifestare, tulpina inclusă în vaccinul achiziţionat de către Ministerul Sănătăţii şi în vaccinurile din România” a mai spus Sorina Pintea.

Obiectivul Ministerului Sănătăţii este reducerea număruluui de cazuri severe şi de decese cu gripă. Măsurile pe care Ministerul le-a transmis în teritoriu încă de la debutul sezonului gripal din 17 ianuarie sunt cele care se aplică şi în cazul în care se constată epidemia. De asemenea, vaccinarea impotriva virusului gripal rămâne şi în perioada următoare soluţia pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Specialiştii estimează că această circulaţie intensă se va menţine inclusiv în luna februarie.

Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, spune că nu se pune problema de carantină, să că aceasta este adoptată doar în situaţii extreme. “Carantina e o masură adoptată extrem de rar, decisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de obicei. Există un regulament, tratat internaţional care stipulează aceste lucruri”, a declarat Adriana Pistol.

Numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la 54, de la începutul sezonului, a informat Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Recomandări pentru populație:

  • consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
  • izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
  • respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
  • igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
  • purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mânuși, halate) de către vizitatori si personalul medical;
  • continuarea vaccinării antigripale

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: