Specialiștii din domeniul pneumologiei și nu numai trag un nou semnal de alarmă în ceea ce privește incidența, riscurile și tratarea tuberculozei (TB) în România, care, în ciuda eforturilor depuse, continuă să rămână a șasea țară ca incidență a tuberculozei în Regiunea OMS Europa. „Pacientul cu tuberculoză și programul național de control al tuberculozei rămân o prioritate în strategia Societății Române de Pneumologie. Entuziasmul colegilor pneumoftiziologi implicați în aceste activități de diagnostic și tratament trebuie dublat, în continuare, de o finanțare corespunzătoare și constantă a programului, de asigurarea medicamentelor, inclusiv a celor de ultimă generație, ca și de accesul crescut la mijloacele de depistare rapidă a Mycobacterium tuberculosis”, a declarat prof. univ. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie (SRP), cu ocazia conferinței de presă „Condiția pacientului cu tuberculoză în România și spațiul european”, organizată de Asociația Română a Bolnavilor de Tuberculoză (ARBTB) , în parteneriat cu Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” și SRP.
Oficial, în România se tratează, în fiecare an, aproximativ 30.000 de bolnavi cu tuberculoză, dintre care un procent însemnat îl reprezintă pacienții cu tuberculoză multimedicamentos-rezistentă (TB MDR) sau tuberculoză extra-rezistentă la medicație (TB XDR), al căror număr pare a rămâne crescut, așa cum o arată statisticile privind incidența tuberculozei în Romania. În acest context, sistemul sanitar românesc continuă să se confrunte cu o subfinanțare chiar dacă, potrivit strategiei naționale de sănătate 2015-2020, se prevede o creștere importantă a bugetului dedicat controlului TB în România.
Pentru anul 2015, strategia națională estima nevoia asigurării unui buget de 60 de milioane de euro, suma alocată atât prin fonduri guvernamentale, cât și prin finanțare externă, fiind cu mult mai redusă. “Comisarul OMS, dr. Dara Masoud, afirma în anul 2014: «Fiecare al doilea bolnav cu tuberculoză din UE provine din România» și sublinia importanța elaborării unei Strategii Naționale pentru controlul tuberculozei în România. Guvernul României va trebui să se asigure că resursele pentru accesul universal la diagnosticul și tratamentul tuberculozei, precum și pentru alte strategii inovative, vor deveni o prioritate în bugetul național alocat Sănătății” a declarat dr. Gilda Popescu, managerul interimar al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București susține Programului Național de Control al TB, alături de alte proiecte menite să aducă o contribuție solidă la îmbunătățirea calității vieții românilor. „Înainte de toate, România va trebui să își definitiveze foarte exact prioritățile, mai ales cele investiționale, pentru a reuși o creionare cât mai clară în dezvoltarea diverselor ramuri de activitate, sistemul de sănătate fiind în prezent, fără doar și poate, unul prioritar” a declarat Acad. Ioanel Sinescu, rectorul UMF „Carol Davila” din București.