Politici de Sanatate

România, centru regional în cercetare clinică până în 2026

22 mai
14:56 2023
România, centru regional în cercetare clinică până în 2026

Primul apel de proiect derulat în cadrul Hubului de Inovație în Sănătate vizează creșterea accesului pacienților și a cercetătorilor români la cercetare clinică și poziționarea României ca centru regional în acest domeniu până în 2026.

Hubul de Inovație în Sănătate, lansat pe 18 mai 2023 la Palatul Parlamentului, este un proiect de țară unic pentru sectorul medical din România care își propune să devină un element central în cadrul unui sistem de sănătate modern, în concordanță cu prioritățile strategice din cadrul Strategiei Naționale în Sănătate 2023-2030. Membrii fondatori ai acestui proiect sunt Ministerul Sănătății, Alianța Universitară G6-UMF și Asociația Local American Working Group (LAWG).

“Parteneriatul dintre Alianța Universitară G6-UMF, Ministerul Sănătății și Local American Working Group pentru crearea Hubului de Inovație în Sănătate reprezintă un element central în implementarea viziunii României cu privire la inovație în domeniul sănătății. Prin intermediul acestei inițiative, avem posibilitatea de a aduce împreună unele dintre cele mai bune minți românești care să lucreze pentru a transforma sistemul de sănătate din România pentru generațiile prezente și viitoare prin proiecte pragmatice, ancorate în Strategia Națională în domeniul sănătății. Prin lansarea Hubului de Inovație în Sănătate marcăm un moment deosebit de important care aduce mai aproape inovația medicală de pacienții români, pentru un sistem de sănătate la standarde europene”, a declarat Radu Rășinar, președintele Local American Working Group.

Hubul de Inovație in Sanatate are ca scop facilitarea dezvoltării capacităților de cercetare și inovare pentru întreg sectorul de sanatate, cu rezultatele concrete care pot fi aplicate imediat în furnizarea de servicii și soluții medicale inovatoare, în beneficiul pacienților români.

Astfel, direcțiile strategice asumate de Hubul de Inovație în Sănătate pentru anul 2023 sunt: studii clinice, educație și promovarea sănătății în afecțiuni cronice prioritare si digitalizare în sănătate.

Potrivit lui Radu Rășinar, există deja o primă generaţie de proiecte în cadrul acestui Hub, discutate şi selectate, care sunt foarte aproape de a fi pornite. ”Primul dintre ele e legat de studii clinice, un al doilea e legat de prevenţia şi promovarea sănătăţii. Un alt proiect este propus de colegii din G6 care vine şi spune că bolile cronice care au factori de risc comun, că o fi fumatul, sedentarismul, mâncatul nesănătos şi celelalte, vor ajunge în 2040 să însemne 80% din decese. Este nevoie de educația populației”, a mai atras atenția președintele LAWG.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: