Politici de Sanatate

România are nevoie de o legislație care să sisteze competiția neloială între sistemul public de sănătate și cel privat

27 februarie
10:41 2025
România are nevoie de o legislație care să sisteze competiția neloială între sistemul public de sănătate și cel privat

Colegiul Medicilor din România a subliniat importanța actualizării unor reglementări pentru asigurarea unui cadru legislativ mai coerent, care să susțină activitatea medicilor și să contribuie la un sistem de sănătate eficient pentru pacienți.

„Credem că, într-adevăr, o reformă în sănătate trebuie făcută și că trebuie să avem curajul să ne asumăm aceste schimbări, chiar dacă unele dintre ele poate sunt mai nepopulare. Dar este momentul în care, într-adevăr, aceste lucruri trebuie să se schimbe. Din această cauză, considerăm că orice modificare legislativă care vine să răspundă nevoilor actului medical atât pentru medic, cât și pentru pacient, este o necesitate și trebuie implementată și efectuată cu celeritate”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, președinte Colegiul Medicilor din România.

Prof. dr. Şerban Bubenek, preşedinte Societatea Română de Anestezie Terapie Intensivă, a declarat  că primul lucru care ar trebuie rezolvat în sistemul medical este legat de competiţia profund neloială între sistemul public de sănătate şi cel privat şi susţine că „nu se mai poate tolera” ca o parte dintre medicii care sunt plătiţi de stat în timpul programului să meargă şi să lucreze în spitale private. ” În felul acesta, serviciul public este afectat. Dacă continuăm așa, în 10 ani, serviciul public va fi destructurat. Există șefi de secții din spitalele publice care își sfătuiesc pacienții: «Nu te opera aici, la spitalul public, vino la privat, că aici avem infecție». Domnul doctor este însă plătit de stat și este șef de secție tocmai ca să prevină aceste infecții. Situația a devenit netolerabilă. Odată cu pandemia, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a devenit foarte prietenoasă cu sistemul privat de sănătate și am ajuns ca marile spitale publice să nu poată face servicii, din cauză că aceleași servicii sunt decontate de trei ori mai mult la spitalele private, unde pacientul mai scoate și el niște bani din buzunar”, a atras atenția prof. dr. Bubenek.

De asemenea, Colegiul Medicilor din România a constatat o creștere îngrijorătoare a numărului Certificatelor Profesionale Curente (CPC) solicitate în 2024, la nivel național, față de anul precedent, pentru exercitarea profesiei de medic în afara României. Reprezentanții CMR au spus, în acest sens, că modificările legislative sunt urgente și pentru că medicii continuă să plece din țară.

 

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: