Politici de Sanatate

Rolul medicului stomatolog în cadrul patologiei medicale generale

28 februarie
13:22 2017
Rolul medicului stomatolog în cadrul patologiei medicale generale

Numeroase maladii sistemice pot avea manifestări în sfera oro-facială, dar trebuie subliniat îndeosebi faptul că există și afecțiuni generale dermatologice, reumatologice sau hematologice care apar și evoluează exclusiv la nivelul cavității orale. Pe de altă parte, tratamentele pentru anumite afecțiuni cronice sau autoimune pot avea reacții adverse secundare și la nivelul mucoasei orale. Dintre acestea, imunosupresoarele și corticoizii administrați local sau sistemic pe termen lung sunt cele mai incriminate. În plus, mecanismele fiziopatologice care declanșează anumite boli sistemice pot avea efecte și manifestări și la nivelul altor organe sau mucoase. Iată de ce fiecare pacient trebuie privit ca un întreg, din punctul de vedere al fiziologiei și imunologiei generale, în timp ce afecțiunile mucoasei orale trebuie analizate într-un context mai larg, al patologiei generale asociate pacientului.

În acest context, a devenit tot mai important rolul medicului stomatolog în recunoașterea semnelor clinice orale ale bolilor sistemice. Pentru aceasta, este necesară o pregătire medicală riguroasă încă din timpul studiilor universitare și, ulterior, aprofundarea lor la un nivel ridicat, postuniversitar. Scopul tuturor acestor cursuri de perfecționare este de a dezvolta o gândire medicală complexă și o abordare generală a pacienților.

Patologia orală reprezintă un domeniu medical extrem de important, care se ocupă de diagnosticarea și tratarea afecțiunilor generale cu manifestări orale, precum și de patologia sistemică cu manifestări exclusiv orale. Ea este studiată ca disciplină universitară la UMF „Carol Davila“ București, în cadrul Facultății de Medicină Dentară. De asemenea, funcționează ca serviciu clinic distinct, în cadrul căruia sunt examinați și tratați un număr relativ mare de pacienți din București și județele limitrofe, precum și din alte zone ale țării. S-a constatat că numărul cazurilor a crescut progresiv, de la an la an, iar ca afecțiuni, cel mai frecvent sunt diagnosticate: algia bucală nespecifică, infecţii virale, bacteriene şi fungice, lichen plan bucal, tumori benigne şi maligne, afte bucale, leziuni cu potenţial de malignizare, afecţiuni ale glandelor salivare, hiperplazii gingivale, dermatoze buloase, diverse reacţii alergice etc. Pacienţii sunt trimişi la acest serviciu clinic de către medici stomatologi, medici de familie, dermatologi, otorinolaringologi, chirurgi specialişti oro-maxilo-faciali.

În urma evaluării clinice primare a pacienţilor, în situaţii particulare, se impune colaborarea cu medici din alte specialităţi medicale precum: dermatologie, psihiatrie, anatomopatologie, neurologie, hematologie sau medicină de laborator. Datele clinice şi paraclinice furnizate de medicii colaboratori au impus coroborarea lor spre a identifica factorii etiologici locali, sistemici, neurologici şi psihologici asociaţi, în scopul abordării terapeutice complexe şi specifice a fiecărui pacient.

Astfel, cazuistica Serviciului clinic de Medicină și Patologie Orală din cadrul Facultății de Medicină Dentară a UMF „Carol Davila“ București se constituie în una de graniță, interdisciplinară, în cadrul căreia se întrepătrund patologia stomatologică cu cea generală, pe de o parte, iar pe de altă parte, patologia medicală cu cea chirurgicală.

În concluzie, se poate spune că, la ora actuală, pregătirea complexă a medicului stomatolog poate contribui în mare măsură la recunoașterea semnelor clinice orale ale bolilor sistemice cât mai timpuriu, contribuind astfel la îmbunătățirea prognosticului acestora.

Dr. COCULESCU ELENA-CLAUDIA

  • Consilier parlamentar coordonator la Comisia pentru sănătate publică (Senatul României)
  • Asistent universitar asociat la Disciplina Patologie Orală ‒ Facultatea de Medicină Dentară a UMF „Carol Davila” Bucureşti
  • Doctor în Științe medicale în domeniul Medicină dentară ‒ UMF „Carol Davila” Bucureşti
  • Medic primar în specialitatea Stomatologie generală
  • Absolventă a Facultății de Medicină Dentară ‒ Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: