Interviu cu Horia Cristian
Medic primar chirurg și membru al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, PNL
Un ticălos îngrijorat, un luptător care nu ia în calcul eșecul, cum singur se autocaracterizează pe blogul propriu, a răspuns pozitiv invitației noastre de a ne acorda un interviu. Despre transformare, tema care îl preocupă și care îl motivează să meargă înainte.
Transformarea sistemului sanitar, desigur. Horia Cristian ne-a împărtășit câteva dintre prioritățile sale de acțiune în acest proces, atât de vast, al remodelării sistemului de sănătate din România.
În ce stadiu se află reforma sănătăţii?
În primul rând, ar trebui să vorbim de transformare şi nu de reformă. Reforma este o schimbare parțială a unui sistem, fără a afecta structura sa. Cred că acesta e motivul pentru care reforma e perpetuă şi niciodată nu poate să împlinească aşteptările.
A existat sau există o șovăială în modul în care au comunicat/comunică autoritățile schimbările dorite?
Şi în sănătate, ca peste tot, regulile comunicării sunt aceleaşi: mesajul trebuie să fie transmis simplu şi repetat. Or, asta pare să fie foarte greu. De aici reţinerea şi reticenţa. În plus, aşa cum spuneam, așteptările nu sunt împlinite şi nimeni nu mai crede nimic.
Care credeţi că este rolul medicilor de familie, din punctul dvs. de vedere? Cum consideraţi că au acceptat ei reforma sănătăţii şi schimbările gen eprescription, telemedicina, homecare etc.?
Deşi pare greu de crezut, pentru cetăţeni, media şi autorităţi, există peste 20% din medicii de familie care au deja dosar electronic al pacientului, e-prescription, telemedicină. Ei au grijă de peste 4 milioane de români. Există între ei medici care fac home care, care au în cabinet ecografe, electrocardiografe și aparate de analize de laborator.
Ne puteți împărtăşi câteva dintre inițiativele personale din Parlament, dar şi din priorităţile pe care le aveţi în viaţa profesională, în afara Parlamentului?
În Parlament, prioritatea nr. 1 este modificarea Legii rezidenţiatului. În plan profesional, extraparlamentar, este transformarea sistemului: lucrez la un proiect-pilot pentru sistemul sanitar, încercând să demonstrez că se poate face medicină mai bună cu bani mai puţini.
Un alt proiect important este “Badmintonul în școli”. Există deja 30 de școli în care copiii joacă badminton și vrem să atingem 100 până la sfârşitul anului. Dar mai important este că avem un proiect care poate fi replicat, în orice sport, în orice școală. Scopul final este ca acest proiect să fie replicat în cât mai multe sporturi. Sper că voi mai reuși un proiect care îmi este foarte drag, după o idee a unui prieten de-ai mei, legat de transformarea educației în mediul rural.
Cum ar trebui implementat un sistem P4P?
Rolul guvernului este…..
Pentru articolul integral vă invităm să citiți ediția tipărită din luna iunie a revistei Politici de sănătate!