Politici de Sanatate

RoHepat Summit- pentru o Românie fără Hepatite

18 aprilie
11:45 2019
RoHepat Summit- pentru o Românie fără Hepatite

Potrivit studiilor epidemiologice existente, România are una dintre cele mai mari prevalențe ale infectării cu virusul hepatitei C dintre statele Uniunii Europene.

Numărul persoanelor afectate este estimat între 400.000 și 500.000, acestea fiind o sursă continuă de infectare a semenilor lor. Nevindecată, hepatita C evoluează spre ciroză decompensată și cancer hepatic, cu probabilitate de deces în timp scurt. În România, rata de diagnostic este de 10% – 20%.

Strategia Națională de Sănătate 2014-2020 a desemnat hepatita C drept o prioritate de sănătate publică. Un moment important pe agenda sănătății publice îl reprezintă lansarea așteptată pentru luna mai a Planului cadru național de control al hepatitelor virale, un document strategic, care are potențialul de a genera schimbările calitative pe care toată lumea le așteaptă.

În acest context, RoHepat Summit pune pe agendă câteva întrebări legitime: va ajunge hepatita virală o boală rară în România? Este 2019 anul în care începe numărătoarea inversă către atingerea obiectivului asumat de România de eliminare a hepatiteor pana in 2030? Avem determinarea politică, capacitatea financiară și instituțională pentru implementarea acestei strategii? Summit-ul este o dezbatere interactivă, multi-stakeholders, cu participare internațională, centrată pe problematicile naționale, regionale și europene ale eliminării hepatitelor virale. RoHepat Summit, care va avea loc pe 24 aprilie, face parte din Platforma RoHepat, un proiect strategic de advocacy, care reunește cei mai importanți actori ai ecosistemului hepatitelor virale din România, membri ai Parlamentului și Ministerului Sănătății, comunitate medicală, experți și pacienți, cu scopul de a sprijini Planul Cadru Național de Control al Hepatitelor să devină unul eficient și implementabil.

Alături de cele mai importante personalități implicate în procesul de eliminare a hepatitelor din România, la RoHepat Summit participă și arhitecți de politici publice cu o vastă expertiză în design-ul politicilor publice la nivel european, experți internaționali, reprezentanți ai asociatiilor și think tank-uri Europene,   personalități din Ungaria, Polonia și Ungaria direct implicate în procesul de control și eliminare a hepatitelor virale. (V.G.)

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: